Fransa’da başta Paris’te olmak üzere aylardır devam eden iş yasası karşıtı eylemlerde sendikalar grev kararı almıştı. Başta petrol rafinerileri, nükleer santraller ve ulaşım sektörlerinde yaygınlaşan grev dalgası bugün sekizinci gününe girdi. İşçiler petrol rafinerilerine giden yolları barikatlarla kapatırken kent merkezlerindeki kitlesel eylemler de devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın eylemlerin ekonomiyi boğmasına izin vermeyeceklerini açıklamasının ardından çevik kuvvet polisleri petrol rafinerilerine girişi engelleyen barikatları kaldırdı.

Hollande, G-7 zirvesinde iş yasası reformunda bir değişikliğe gidilmeyeceğini, çünkü teklifin ‘iyi bir reform’ olduğunu söyleyip “Fransız ekonomisini zora düşürecek bir zaman değil”demişti. Ulaştırma bakanlığı da bu açıklamadan bir süre sonra tek bir grev dışında tüm rafinerilerin kontrolünün tekrar ele alındığını kaydetti.
 

Euro 2016 gerilimi etkiliyor
 
Hollande’ın reformdan geri adım atmayarak eylemlerin son bulmasında ısrar etmesi bekleniyordu zira ülkedeki benzin istasyonlarının çoğunda yakıt sıkıntısı yaşandığı gibi ülke, yaklaşık iki hafta sonra başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası-Euro 2016’ya da ev sahipliği yapacak.
 

Yüzde 66 yasaya karşı
 
Ancak halkın çoğuu reformun geri çekilmesi gerektiği görüşünde. Le Monde’da yer alan habere göre bir anket, Fransızların yüzde 66’sının hükümetin yasadan vazgeçmesinden yana olduğunu gösterdi.
 
Nitekim bu yüzden de eylemler sadece rafineri ve ulaşım grevleriyle sınırlı değil. Yaklaşık üç aydır üniversite ve lise öğrencilerinin, sendikaların, işçilerin sokaklara dökülmesine neden olan eylemlerde şu zamana kadar yüz binlerce Fransız sokaklara döküldü. 1300’den fazla gösterici gözaltına alınırken, yüzlerce polis yaralandı.
 

Sokak eylemleri de sürüyor
 
Eylemlerin sekizinci gününde içişleri bakanlığına göre en az 153 bin Fransız eylemlere katılırken, sendikaların çatı örgütü CGT’ye göre de 300 bin Fransız toplandı. Dünkü gösterilerde 77 kişi gözaltına alınırken, polisle eylemcilerin arasındaki çatışmada 15 polis yaralandı, bir kişi de hastaneye yatırıldı.

Editör: Wan Haber