Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali'deki operasyonların 'AB adına, AB değer ve prensipleri doğrultusunda' yapıldığını ifade ederek insan hakları ve onurunu korumaya yönelik olduğu için de 'uluslararası hukuk içerisinde ve ona uygun olarak' yapıldığını ileri sürdü.
Bugün Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'nda parlamenterlere hitaben bir konuşma yapan Hollande, "Avrupa'nın dünyaya miras olarak bırakması gereken bir şey varsa o da demokrasisi, insan hakları ve çoğulculuğu. İşte bu nedenle ben Mali'de bu adımları atmaya karar verdim. Kaybedecek hiç zaman yoktu. Mali liderinin bizden beklediği yardımı ve desteği zamanında vermeyi başardık. Bu operasyonlar yapmamızın nedeni Mali'yi istikrara ve refaha kavuşturmak. Çünkü bu ülkenin insanları da Fransa'nın ikinci dünya savaşı sonrası istikrar ve refaha kavuşmasında rol oynamışlardı." dedi.
Ortak bir AVrupa ordusu kurulması gerektiğine de işaret eden Hollande şöyle konuştu: "Bizim kendi prensiplerimiz ve değerlerimiz bize gerekli adımları atmamız gerektiğini söylüyor. Bu nedenle artık üye ülkeler olarak savunma organlarımızı, bütçelerimizi de biraraya getirebilmeli ve Suriye, İran gibi Ortadoğu'da problem çıkaran yerlerden Afrika ülkelerine kadar birçok yerde Avrupa'nın demokrasi ve insan haklarını yayabilmeliyiz. Biz Avrupa olarak artık dünya üzerindeki bazı sorunlara müdahale etmek için ABD'yi beklememeliyiz".
(ÖK-ÖK-D)

05.02.2013 12:52:16 TSI

Editör: Wan Haber