Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Ruşen Takva Van ve Bölgenin bir çok kentinin manzara tarzında fotoğraflarını kadraja alarak tanıtım başta olmak üzere getirdiği turistler ile il ve bölge ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Takva çektiği fotoğraflarla bölgede yaşanan olayları tüm dünya kamuoyuna taşımıştı.

Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Ruşen Takva Van ve Bölgenin bir çok kentinin manzara tarzında fotoğraflarını kadraja alarak tanıtım başta olmak üzere getitrdiği turistler ile il ve bölge ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Takva çektiği fotoğraflarla Van'a binlerce turist getirmeyi kısa sürede başarmasının yanı sıra bölgede yaşanan olayları dünya kamuoyuna fotoğraflarıyla taşımıştı. Türkiye'de yaşanan olayları kadraja alan Takva daha sonra sürecin kötüye gitmesiyle fotoğraflarına 'sakıncalı' ibaresi konularak sansürlendi. 

HABER: VAN BÜLTEN

Manzara fotoğrafçılığının yanı sıra belgesel fotoğraflarları ile bölgede yaşanan toplumsal direniş ve olaylarını dünya kamuoyuna taşıyor.  Çeşitli ülkelerden, çok sayıda ödül ve plaketler alan Takva'nın şu ana kadar 25 binden fazla fotoğraf arşivi bulunuyor. 6 -8 Ekim kobanê olayları ile fotoğrafları sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere dünyanın önde gelen saygın haber ajanslarına ve BBC'ye konu olmuştu. 6 - 8 Ekim olaylarının akabinde bölgede başlayan sokağa çıkma yasakları ile birlikte bölgeyi adım adım gezen Takva, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı kentlerde çok defa mahsur kalsa da fotoğraf aşkından ödün vermeyerek çektiği fotoğraflar ile yine gündeme oturdu.  

Takva, çektiği fotoğraflar ile gündemde ki yerini korurken Van'ın Erciş , ilçesinde ilk gözaltısını yaşadı. Beraberinde gelen hukuki süreç ve davalar ile birlikte ulusal ve uluslararası alanda sansür ve sindirmeler ile karşı karşıya kaldı. Ödül aldığı çok sayıda kurum tarafından son zamanlarda gözardı edilerek sanatsal anlamda maruz kaldığı sansür   O'nu arka plana itti. Tüm bu yaşananlara rağmen fotoğraf tutkusundan ödün vermeyen Takva'nın maruz kaldığı bu sansür içten içe sosyal ilişkiler içerisinde olduğu çevresini de etkilemeye başladı. Tutku ile başladığı fotoğraf sanatına devam eden Takva pes edecek gibi görünmüyor. Birazdan sizi fotoğraf tutkunu Ruşen Takva'nın ve sayısız ödüllere layık görülmüş fotoğrafları ile başbaşa bırakacağız. Göz attığınız her fotoğrafı bin bir emek ve çaba ile çekilerek kamuoyunun takdirine sunulmuştur. 

Ayrıca, Takva'nın çalıştığı çok sayıda ulusal ve uluslararası kurumlardan "Sakıncalı" ibaresi ile sözleşmeleri fesh edildi. 

Ruşen Takva'nın objektifinden Van ve Bölge

Ruşen Takva'nın objektifinden Van ve Bölge

Ruşen Takva'nın objektifinden Van ve Bölge

Editör: Wan Haber