Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, bir ekonomik örgütün yemeğinde meydana gelen olayın, "izinsiz olarak rahatsız edici bir şekilde fotoğraf çeken ve gazeteci olduğu sonradan anlaşılan şahsın Büyükelçilik korumaları tarafından uyarılmasından ibaret" olduğunu açıkladı.
Lefkoşa Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "7 Aralık 2012 Cuma akşamı Lefkoşa'da bir restoranın iç mekanında Büyükelçi Halil İbrahim Akça'nın da davetli olarak bulunduğu akşam yemeğinin bir gazeteci tarafından masanın başına gelerek görüntülenmesiyle ilgili olarak aşağıdaki hususların kamuoyunun bilgisine getirilmesinde yarar görülmektedir. Anılan yemek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bir ekonomi örgütünün düzenlediği etkinlik sonrası katılımcıları bir araya getiren gayri resmi formatta bir akşam yemeğidir. Anılan yemekte basının görüntü alması yemeği düzenleyen sivil toplum örgütü tarafından öngörülmemiştir. Gazetecilerin görevlerini yaparken mesleğin saygınlığını gölgeleyecek tutum ve davranışlardan uzak durmaları basın etik kuralları arasında öncelikli bir konuma sahiptir. Söz konusu olayda da basın mensubunun en azından nezaketen görüntü alınması konusunda yemeği düzenleyen sivil toplum örgütü yetkililerinden izin istemesi beklenirdi. Gazetelerde kamuoyuna farklı şekillerde yansıtılmaya çalışılan olay, izinsiz olarak rahatsız edici bir şekilde fotoğraf çeken ve gazeteci olduğu sonradan anlaşılan şahsın Büyükelçilik korumaları tarafından uyarılmasından ibarettir. Söz konusu olayın ardından çeşitli açıklamalarda bulunan kesimlerin olayın nasıl geliştiği hususunda Büyükelçilik Basın Müşavirliğinden herhangi bir bilgi alma ihtiyacı hissetmemiş olmaları da dikkat çekmiştir" denildi.
Kıbrıslı Gazetesi'nin muhabiri Rana Sarro geçtiğimiz günlerde bir tantunici de yemek yiyen elçi KKTC Maliye Bakanı ve diğer konukları görüntülemesi üzerine görüntünün silinmesi ve gazetecinin polise götürülmesi istenmişti. KKTC de örgütlü basın ve hukuk kuruluşları da olaya tepki gösteren mesajlar yayınlamış, fotoğraf da gazetede yer almıştı.
(CTŞ-ÖZ-D)

10.12.2012 18:09:43 TSI

Editör: Wan Haber