Yaşamında İlköğretim, lise ve yüksekokul düzeyinde çok sayıda okul ve kültür merkezleri gibi hayır işlerine imza atan Merhum hayırsever işadamı Reha Midilli'nin vefatından önce gerçekleştirdiği son eserlerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Bağarası Reha Midilli Öğrenci Yurdu, törenle açıldı.
Açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Reha Necla Midilli Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi, DEÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Halil Köse ve Recep Yaparer, Foça Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Avşar Kurgun, Foça Belediyesi Meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, Midilli ailesi, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan, Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı Evi Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi, Midilli ailesi olarak bu açılışta değişik duygular içinde olduklarını belirterek, bir taraftan yurdun açılışından dolayı mutlu olduklarını, diğer taraftan Reha Midilli'siz ilk açılışın hüznünü yaşadıklarını söyledi.
Yurdun, Vakfın ve Reha Midilli'nin kişisel maddi katkılarıyla gerçekleştirildiğini belirten Çelebi, "Bundan sonra vakfımızın amacı merhumun hayattayken çok yükseklere çıkardığı çıtayı, hizmet bayrağını hiç düşürmeden ebediyete kadar taşımak olacaktır. Ilıpınar Köyü'ndeki Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'nde çalışmalarımız hızla ilerlemektedir. Yakında hizmete açmayı umuyoruz. Sayın Reha Midilli yorulmazdı. Biz de yorulmadan hizmete devam edeceğiz" dedi.
Foça Belediye Başkanı Demirağ ise, belde belediyelerinin birleştirilmesi sonrası kendilerine devredilen Bağarası Belediye Binası'nın, öğrenci yurdu haline gelmesinin uzunca bir serüveni olduğunu dile getirdi. Demirağ, yurdun yapılmasında merhum işadamı Reha Midilli başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
İzmir Büyükşehir Başkanvekili Dr. Aydoğan da, Ege Üniversitesi'nin kuruluş ve gelişme aşamalarını bizzat yaşadığını, bölgenin ikinci büyük üniversitesi DEÜ'nin giderek daha da büyümesini ve bölgeye yayılmasını gururla izlediğini dile getirdi. Merhum Reha Midilli'yi 1977 yılında Foça Belediye Başkanı olarak tanıdığını, kendisinin de Bornova Belediye Başkanı olduğu o dönemde pek çok tecrübesinden yararlandığını anlatan Aydoğan, şöyle konuştu: "O bizim ağabeyimizdi. Zaman zaman gelirdim. Onunla konuşmaktan keyif alırdım. Seneler geçti konumlar değişti, ama hiç kopmadık. Sanayisi olan ekonomisi güçlü yerlerde bu işler kolay olur diyordum. Ancak 40 yaşımdan sonra anladım ki kişiler eğitimsizse bu işler olmuyor. Eğitimsiz kitlelerin yapacağı bir şey yoktur. İyi eğitim için de rahat ettirmek lazım. Öğrencilerin de, öğretmenlerin de, hocaların da rahat etmesi lazım. Bu yurdun gerçekleşmesinde emeği geçenlere, hocalarıma saygılar sunuyorum. En iyi dileklerimle hepsini sevgiyle kucaklıyorum. İnşallah daha güzel günlerde birlikte olmayı diliyorum."
Konuşmaların ardından, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Reha Necla Midilli Vakfı Başkanı Ali Haydar Çelebi'ye birer teşekkür plaketi takdim etti.
Açılış kurdelesini birlikte kesen Sırrı Aydoğan, Mehmet Füzün, Gökhan Demirağ, Ali Haydar Çelebi ve Avşar Kurgun, diğer katılımcılarla birlikte yurt odalarını, ortak kullanım ve dinlenme alanlarını gezdi.
İzmir'in Foça İlçesi'ne bağlı Bağarası mahallesinde bulunan Reha Midilli Öğrenci Yurdu, eski belediye binasının son iki katındaki 20 odadan oluşuyor. Merkezi ısıtma sistemi, mutfak ve dinlenme salonları bulunan, internet ve bilgisayar olanaklarıyla donatılan yurtta 20 kız, 20 erkek olmak üzere 40 öğrenci kalıyor.
(HE-ERG-Y)

12.01.2013 11:45:57 TSI

Editör: Wan Haber