Her yıl belirli dönemlerde Van Gölü ve Erçek Gölü havzalarında konaklayan flamingoların bu yılki görsel şöleni biraz geçte olsa başladı.

Kış mevsimini Hazar ve Urumiye gölleri kıyılarında geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla her yıl Van Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutan binlerce flamingo, kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki en önemli yaşam alanlarından biri olan ve sayısız kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü’ne geldi.

İran’ın Urmiye Gölü ile Afrika arasında göç ederek Van’a gelen flamingolar, Afrika ile İran arasında yaptıkları göç sırasında geçiş güzergahında bulunan Van Gölü Havzası’ndaki başta Erçek Gölü olmak üzere 12 sulak alanda yaklaşık 5 ay konaklıyor. Van Gölü ve çevresindeki sulak alanlarda meraklılarına görsel şölen de sunan flamingoların bu yılki ilk grubu Erçek Gölü kıyılarına geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, YYÜ Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü olarak Van’ın yaban hayvanlarının yaşamış olduğu sulak alanlardan biri olan Eçek Gölü havzası sulak alanlarını kontrol ettiklerini söyledi. Yaban kuşlarının rahatlığını veya son durumlarının ne olduğunu incelemek için buraya geldiklerini ifade eden Doç. Dr. Loğman Aslan, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 14. Bölge Müdürlüğü Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte çalışma yürütüyoruz. Türkülerimize konu olan “Allı Turnalar” bu sene geldikleri yerlerden bize selam getirdiler. Bu sene geçen yıllara göre biraz gecikme ile birlikte Erçek Gölü’nün beslenme alanlarına yerleşerek çok güzel bir şölen sunmaya hazırlanıyorlar. Halkımızı bayram tatili nedeniyle gidecekleri bir yer arıyorlarsa bu güzellikleri görmek için Erçek Gölü’nün Karagündüz Mahallesi civarındaki alana gelmelerini öneriyoruz. Flamingolar ve burada yaşayan kanatlı kuşları hepsini görmek için güzel alan” dedi.

"Flamingolar çok iyi meteoroloji uzmanlarıdır"

Flamingoların bu yıl neden geç geldiğin anlatan Doç. Dr. Loğman Aslan, “Bu yıl havaların geç ısınmasından dolayı flamingolar geç geldi. Flamingolar çok iyi meteoroloji uzmanlarıdır. Havalar ısınmadan gidecekleri yerlerde rahatlıklarını olumsuz etkileyecek herhangi bir bozukluk varsa gitmezler. Buranın uygun olduğunu anladıkları zaman da konaklamaya gelirler. Bu ayın başı itibari ile gelmeye başlarlar, kasımın sonuna kadar burada misafir olacaklar. Bu sene geçen yıllara oranla daha fazla flamingonun geleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü sulak alan ve hava bunların yaşaması için bu sene çok uygun” dedi.

"Kaçak avlanmalara karşı kontrollerimiz devam ediyor"

Kaçak avcılara da seslenen Doç. Dr. Loğman Aslan, “Buradan avcıları seslenmek istiyorum. YYÜ Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ve Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte burada sürekli kontrolünü yapıyoruz. Vatandaşlarımız kaçak avlanma yapan şahısları gördüğü zaman an Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri haber etmesini istirham ediyoruz. Bir yandan kaçacak avlanmalara yönelik çalışmalarımız devam ederken, bir yanda da yaban hayvanlarını sağlık konusu yönünde acil eylem planlarımızı gerçekleştirdik. Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. Herhangi bir olumsuzluk olursa müdahaleyi hazırız” dedi.

Editör: Wan Haber