Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 2'ncisini gerçekleştirdiği Uluslararası Gitar Festivali, dünyaca ünlü sanatçıların konserlerinin yanı sıra atölyeler ve söyleşilerle devam ediyor.
Festivalin üçüncü gününde Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) 'Kültür Neden Gereklidir?' başlıklı panel düzenlendi. Başkanlığını Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktar'ın yaptığı panele, aynı zamanda festivalin sanat danışmanlığını yapan Türkiye'nin dünyaca ünlü gitaristi Prof. Dr. Ahmet Kanneci ve ressam Prof. Dr. Adnan Turani konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktar, fırtınalı havaya rağmen festival etkinliklerini ilgiyle izleyen Antalyalıları kutladı. Bayraktar, rahatsızlığı nedeniyle festivale katılamayan müzik eğitimcisi, yazar Ahmet Say'ın gönderdiği mesajı okudu. Antalya denildiğinde akla güneş ve tatil geldiğini ifade eden Bayraktar, "Ama artık Antalya için bir kültür kenti deniyor. Bunda yerel yönetimlerin kültüre yaptığı yatırımların büyük payı var. Katkısı olan herkesi yürekten kutluyorum" dedi.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ahmet Kanneci, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı kültürel etkinliklerine yönelik eleştirilere sert biçimde yanıt verdi. Kanneci şöyle konuştu:
"Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kültüre yaptığı yatırımlar eleştiri konusu olmuş. Sokak ağzıyla 'belediye lay lay lom' yapıyor diyorlar. Bu eleştiriyi yapanları da bu panele davet ettik ama hiçbiri gelmedi. Cevap dahi vermediler. Bu son derece kültürsüz bir davranıştır.
Belediyelerin görevi sadece altyapı yapmak değildir. Kültüre sahip çıkmak onu geliştirmek de belediyelerin görevidir. Antalya Büyükşehir Belediyesi bu eleştirileri hak etmiyor. Bu lafları söyleyenlerin mertçe gelip burada bizimle tartışmalarını beklerdim. Lay lay lom kelimesi, düşünen, kültürlü bir insanın edeceği kelime değil."
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Adnan Turani ise sanatın bugün nerede olduğunu görebilmek için insanlık tarihine göz atmak gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Turani, sanatın gelişimini tarihsel dönemleriyle dinleyenlere aktardı.
ANNA LİKHACHEVA KONSERİ
Panelin ardından festival konserleri kapsamında Litvanyalı genç gitarist Anna Likhacheva sahne aldı. Kötü hava koşulları nedeniyle uçağı uzun süre rötar yapan Likhacheva, konsere bir saat kala AKM'ye ulaşabildi. Yolculuk sırasında valizini kaybeden genç sanatçı, bu yüzden günlük kıyafetiyle sahneye çıkmak zorunda kaldı. Likhacheva'nın büyük özveriler sonrası gerçekleştirdiği dinleti, izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.
Tamamı ücretsiz olan Uluslararası Antalya Gitar Festivali, 16 Şubat Cumartesi gününe kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.
(SK-Y)

15.02.2013 13:24:05 TSI

Editör: Wan Haber