KONAK YERLE BİR OLDU

İzmir'de son günlerde şiddetini arttıran yağış ve fırtına bugün 15 odalı tam tamına 350 yıllık konağı yıktı! restorasyona izin verilmeyen ve güçsüz halde bulunan konak fırtınayla birlikte yara çakıldı!

Ege bölgesinde 3 günden beri etkili olan fırtına ve şiddetli yağış hayatı olumsuz yönde etkilerken, tarihi eserleri, elektrik direklerini kısacası önüne kattı her şeyi sürüp süpürdü. İzmir’in Foça’a ilçesinde saatteki hızı 90 kilometreyi bulan fırtına 350  Tarihi Beşkapılar Kalesi’nin bitişiğindeki mülkiyeti Güler Sanlı’ya ait  yalının yıkılmasına sebep oldu.


İzmir’in Foça İlçesinde kurulu bulunan 350 yıllık 15 odalı yalı  konağın onarım gerektirdiği için 2000′li yılların başında boşaltıldığını ifade eden Foçalı turizmci Işıl Dirim Kavitaş, restorasyon için lazım gelen iznin verilmediğini idda etti . Kavitaş, “Önce depremlerde köşeleri ayrıldı. Daha akabinde içeriye izinsiz giren madde bağımlıları ve evsizlerce çıkarılan yangınla çatısı tutuştu. Binanın korunması ve arz ettiği tehlikeye tedbir alınması için komşularla beraber defalarca yazılı müracaat ettik. Biz bu süreçte birkaç projeyle başvurularımızı yeniledik. Kimisi reddedildi. Kimisi düzeltmeler ve değişiklikler yapılması istenerek iade edildi. Fazla korumacılıkta zarar veriyor. Tarihi eserlerin aşırı korumacılıkla ve uzayan vakit sebebiyle tümünün kaybediyoruz” diye açıkladı .
 
“Bu işin mühim bir maddi boyutu olduğunu da vurgulayan Kavitaş, şunları belirtti : “İlk başvurumuzda aslına makul restore edebilecek durumdaydık. Ama aradan önceki vakit binayı iyice harap etti. Şu anda onarım ve restorasyonun maliyeti belki 10 katına çıktı. Biz bu binayı durumumuz makul olduğunda tekrar onarmak, restorasyonunu yapmak istiyoruz. Bu mevzuda bürokratik işlemler için alakalı kurumlardan, parasal konularda da devletten takviye istiyoruz.”
 
Binanın sahipleri olarak ne yapacaklarını bilemediklerini vurgulayan Kavitaş, “Yıkmak istiyoruz izin verilmiyor. Yapmak istiyoruz tekrar izin yok. Binanın yıkılmaması için bir taş koysam ağır cezalık suç fakat yıkıldığında altında biri kalsa hesabını tekrar bizden soruyorlar. Bugün tekrar yıkım için Foça Belediyesi’ne dilekçe ile müracaat ettik. Ama hemen netice alacağımızı sanmıyorum” diyerek bu tür eserlerin milli servet olduğunu ve devletin bu tür restorasyonlarda vakit kaybını önleyici düzenlemeler yapmasını talep etti . (DHA)

Editör: Wan Haber