Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, "Fırının Temiz Ekmeğin Leziz Olsun" sloganı ile yola çıktıklarını, pide ve francala ekmek üretimi yapan fırınların "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"ne göre hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
İl Müdürü Kadıoğlu, 13 Haziran 2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve 4 Ocak 2012 tarihli ve 28163 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"ne göre ekmek ve pide üretimi, satışı ve sevkiyatı ile ilgili yeni uygulamaların yürürlüğe girdiğini belirtti. Kadıoğlu, "Buna göre pide ve francala ekmek üretimi yapan ve işletmelerin asgari teknik ve hijyenik şartları yerine getirerek üretim yapmaları, ekmek satışında baskısız beyaz kağıt kullanmaları, kesinlikle gazete kağıdını ekmek satışında kullanmamaları gerekmektedir. Çalışan işçilerin beyaz önlük ve kep kullanmaları, işletmenin iş bitiminde temizlenmesi, çalışanların saç, sakal ve tırnak bakımlarının günlük olarak kontrol edilmesi, satış için kullanılan dolaplara ve kesilen hamur yumaklarının alt kısımlarına kesinlikle un çuvalı gibi malzemelerin konmaması gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde yoğun bir şekilde denetlenecek olan pide ve francala ekmek üreten iş yerlerinde gazete kağıdı ile ekmek satışı yapıldığı tespit edilen, teknik ve hijyenik şartları uygun olmayan işletmelere cezai işlem uygulanarak işletmeler mühürlenecektir. Olumsuz bir durumla karşılaşılmaması açısından işletmelerimizin kazanç kapısı olan işletmelerini bir kez daha gözden geçirmelerini, eksikliklerini denetim ekibi kendilerine gelmeden önce gidermelerini, bu konuda kesinlikle taviz verilmeyeceğini halkımıza duyururuz" ifadelerini kaydetti.
Francala ekmek üreten ve satan iş yerlerinin yeni ekmek tebliğine göre hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, "'Ambalajsız olarak piyasaya arz edecekleri ekmekler satış noktasına getirildiğinde ekmek kasaları açıkta bırakılmaz, zemin ve dış ortamla teması engellenir, ekmek satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. Ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulur, ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmeklerin üreticisinin etiket bilgileri müşterinin görebileceği ekmek dolabının camı gibi bir yere asılması gerekmektedir. Piyasaya arz edilmek istenen ekmekler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde satışa sunulamaz' hükümlerine uymayan bakkal, market ve francala ekmek fabrikalarına 5996 sayılı kanun gereği cezai işlem uygulanacaktır. Market ve bakkallarda her gelen müşterinin elleriyle kontrol ederek ekmek alması kesinlikle yasak olup görevli kişinin eldiven giyerek dolaptan ekmeği alıp müşteriye sunması gerekmektedir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda ve Yem Kanunu'na bağlı olarak 17 Aralık 2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda ve Yem İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereğince önceden kayıt belgesi alan pide ve francala ekmek üreten işletmelerin kayıt belgelerini yeniletmeleri, yeni açılan işletmelerin ise ilgili kurumdan iş yeri açma çalışma ruhsatını aldıktan en geç 30 gün içerisinde İl Müdürlüğümüze kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Özellikle kayıt almadan faaliyet gösteren işletmelere yukarıda yazılı kurallara uysun veya uymasın kayıtsız faaliyet göstermekten dolayı yasal yaptırım uygulanacaktır. Değerli halkımızın pide veya francala ekmek alırken bahsedilen kurallara dikkat ederek alışveriş yapmalarını, en iyi denetçinin tüketici olduğunu unutmamalarını dileriz" şeklinde konuştu.
(MAD-MAD-SO-Y)

01.01.2013 10:58:04 TSI

Editör: Wan Haber