AK Parti Malatya Milletvekili ve Elektrik Düzenlemesi Komisyon Başkanı Mücahit Fındıklı, yeni tasarının yepyeni bir model oluşturduğunu söyledi.
24 Televizyonu'nun Moderatör programına konuk olan Fındıklı, "Elektrik Düzenlemesi" ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fındıklı, tasarıyla ilgili verdiği bilgide, "Şimdiye kadar devletin tekelinde olan üretim, dağıtım ve iletim mekanizmalarının tamamını serbest piyasaya açıyor; dolayısıyla üretim kısmında, dağıtım kısmında, tedarik kısmında, pazarlama kısmında bir takım yeni argümanlar ortaya koyuyor. Yeni hedefler ortaya koyuyor. Devletin burada yapmak istediği, "özel sektörün tüm imkanlarını, Türkiye'nin enerji ihtiyacına yönlendirmeliyiz. Bu alanı tamamen serbest piyasa ekonomi şartlarında düzenlemeliyiz. Ama bütün bunları yaparken de, tüketicinin hem arz güvenliğini garanti altına almak, ham kaliteli enerjiye ulaşmasını sağlamak hem de bu alanda oluşacak rekabetle birlikte devletin elinde hantal hale gelmiş ve birçok kayıp ile kaçağın aslında farkında olmadan bizim bütçemize külfet getiren, sanayimize külfet getiren kalemleri de tek tek görüp, onları minimum seviyeye çekmeye çalışıyoruz" dedi.
Tasarıyla yatırımcıların önünü açtıklarını kaydeden Fındıklı, "Yasa, tamamen bu piyasayı düzenleyen bir yasadır. Bu geçiş dönemini tamamlayan bir yasadır. Biz 2023 hedeflerimizde şuanda 200 milyar kilovat saat olan yıllık tüketimimiz, 500 milyar kilovat saate çıkmasını planlıyoruz. Çünkü ekonomik hedeflerimiz bunu gösteriyor. Bizim ucuz ve kaliteli sürdürülebilir enerjiye ihtiyacımız var. Dolayısıyla biz bunu yaparken sermayeye ihtiyacımız var, yeni yatırımcıya ihtiyacımız var. Ve birde bizler yer alt ve yer üstü zenginlikleri itibariyle aslında enerji fukarası bir ülkeyiz. Yerli ve yenilenebilir her şeyimizi enerjiye dönüştürebilmek için yeni tasarıda bu yatırımcıların önünü açıyoruz. Dolayısıyla bu hedefi bir kere koyduk. Bunun yanında bu alanda rekabeti oluşturabilecek mekanizmaları da beraberinde getirdik" diye konuştu.
Fındıklı, enerjinin alınıp satılması ve enerjinin taşınmasında dünyada önemli bir konumda olduklarını ifade ederek şunları kaydetti:
"Dağıtım kısmını ayırdık, enerji alıp satan firmalarımızı ayırdık ve ayrı ayrı lisansladık. Üretim kısmını ayırdık. Son tedarikçi kısmını ayırdık. Dolayısıyla bu piyasada iletim hatları devlette kalmak kaydıyla oradan piyasayı EPDK marifetiyle regüle edip, kontrol ediyoruz. Tamamen serbest bir alana getiriyoruz. Bu aslında bize şunu getiriyor; burada biz İpek Yoludemir yolu hatlarıyla ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Büyük gördüğünüz o enerji hatlarını, hem Avrupa ile hem Orta Doğu ile hem de Balkanlar ile entegre yaparak, bütün bu hatların üzerinden orta doğunun ve Avrupa'nın bir elektrik piyasasını İstanbul'da oturtmak istiyoruz. Elektrik piyasasının oluşturulduğu bir yapı da kanunun içerisinde var. Türkiye olarak, enerji hatlarının güzergahındayız, lojistik hatların güzergahındayız, petrol ve doğalgaz güzergahı üzerindeyiz. Dolayısıyla biz enerji fukarasıyız. Ama enerjinin alınıp satılmasında, enerjinin taşınmasında dünyada önemli bir konumda bulunuyoruz. Öyleyse biz bu alandaki oyuncularımızı büyütmeliyiz. Ve bu alandaki oyuncularımızı ortaya çıkarmalıyız. Dolayısıyla böyle bir enerjide bir modernizasyon seferberliğinin çatısı ve yapısı bu kanunla oluşuyor. "
(FD-Y)

08.02.2013 14:29:39 TSI

Editör: Wan Haber