Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların sıkıntılara sebep olacağı yönünde açıklamalarda bulundu ve üreticileri uyardı.
Hava sıcaklıklarının normal olmadığının altını çizen Akbaşlı, yılda en az 600 saat soğukta kalması gereken fındığın gerekli soğuğu alamaması durumunda fındığın strese gireceğini ve dalında prematüre olarak doğacağını söyledi.
Akbaşlı, sıcak kış şartları nedeniyle üründe azalma ve bozuklukların olabileceğini belirterek, olası don ihtimaline karşı üreticilerin zaman kaybetmeden fındığını sigortalaması gerektiğine vurgu yaptı. Akbaşlı "Şuanda içinde bulunduğumuz Şubat ayı, girdiği günden bugüne kadar 20 derece ortalama hava sıcaklığıyla karşı karşıya. Tabi bu, önümüzdeki günlerde fındıkta bir sıkıntı oluşturacaktır. Bunun olmama şansı sıfır. Ancak bu sıkıntının boyutu ne olacak, ne kadar olacak, bunu şimdiden kestirmek zordur. Gerek Ocak ayındaki hava sıcaklığı, gerek Şubat ayındaki bu hava sıcaklığı hiç normal bir şey değil. Çünkü kışın ortasında Giresun yağlısı tombul fındığımız yılda en az 600 saat üşümek zorunda. Eğer bu fındıkları üşütemezsek, bitki strese girecek" dedi.
"Geçtiğimiz yıllarda biz bunu defalarca söyledik. Ve bu strese girmiş fındıklardan dolayı geçtiğimiz yıllarda yine ürünümüzde azalma, ürünümüzde bozukluklar meydana geldi" diyen Özer Akbaşlı, "Biz bunu yaşadık. Umarım bu sene böyle bir şey yaşamayız. Ama görünen o ki, yaşayacağa benziyoruz. Bunun haricinde stresten dolayı fındık eğer prematüre doğarsa dalda fındık gözükür ama bir müddet sonra düşer. Bu hiç hoşlanmadığımız bir durum. İnşallah böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Yapılması gereken, üreticimizin açısından çok bir şey yok. Bu bir doğa olayı. Doğa hadisesi. Tabi bu sıcaklığın böyle devam etmesi, önümüzdeki günlerde fındık bahçelerimizin erkenden uyanmasına, erkenden açmasına neden olacak" diye konuştu.
Artık don riskine karşı sigorta sistemi olduğunu da vurgulayan Akbaşlı "Özellikle son 6-7 yıldır TARSİM (Tarım Sigortaları Havuz Sistemi) fındık tarımında dona karşı bizi sigortalıyor. Sigorta poliçelerimizin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla benim buradan üreticilerime tavsiyem mutlaka ürünlerinin sigortalarını yapması yönünde. Çünkü sigorta çağdaş yaşamın bir gereği. Ne olursa olsun bunu yaptırmak lazım. Hava şartları böyle de olsa, bir başka türlü de olsa sigortamızı yaptırmamız lazım. Ocak ayındaki ve Şubat ayındaki bu mevsim normallerinin çok çok üzerindeki bu hava şartları fındık tarımını olumsuz yönde etkileyecektir" ifadelerini kullandı.
(MB-ÖS-Y)

08.02.2013 14:03:53 TSI

Editör: Wan Haber