Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın yangın ve arama kurtarma tatbikatları nefes kesti.
Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin halkı bilgilendirmek için yaptığı yangın tatbikatına 102 personel katıldı. Saat 10:55 sıralarında bir vatandaş, 110 numaralı hatta yangın ihbarında bulundu. Odunluk Mahallesi Orhan Sokağı 13 numaralı 2 katlı evin ikinci katında patlama olduğu ve yangın çıktığı bilgisini veren vatandaş, itfaiye ekiplerinden olaya müdahale etmelerini istedi. Yangının evin mutfak kısmında olduğunu belirten vatandaş, bir kişinin bina içerisinde, 2 kişinin de terasta mahsur kaldığı bilgisini verdi.
Bunun üzerine itfaiye ekipleri, 2 adet yangın söndürme aracı ve arama kurtarma ekipmanları, 1 adet 37 metrelik sepetle olay yerine hareket etti. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangına müdahale etmenin yanında eşzamanlı olarak mutfakta yıkıntıların arasında kalan bir kişiyi kurtararak 112 ekiplerine teslim etti. Terasta mahsur kalan vatandaşlar da sepetli araç vasıtasıyla aşağı indirildi. Yangına müdahale etmek için ikinci kata geçen itfaiye ekipleri, mahsur kalan 1 vatandaşı daha kurtararak sağlık kontrolü için 112 ekiplerine teslim etti.
Tatbikatta, imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, Bursa Organize Sanayi Bölgesi ve Uludağ Üniversitesi'nden birer araç olay yerine gelerek Büyükşehir Belediyesi ekiplerine yardımcı oldu. AKUT ve NAK arama kurtarma ekipleri de destek için olay mahalline birer ekip gönderdi.
Yangın ihbarı alındıktan 3 dakika sonra olay mahalline geldiklerini ve normalde 20 dakikada söndürülmesi gereken bir yangını büyük başarı örneği sergileyerek 10 dakikada söndürdüklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, başarılarından dolayı itfaiye personelini tebrik etti. Yangın başladığı anda tüm ekiplerin organize olarak yangın mahalline geldiğini ve yangın söndürmeyle tahliye işlemlerine derhal başladığını söyleyen Doğan, "Komuta merkezimize gelen ihbarın ardından, ekiplerimizi derhal olay yeri için görevlendirilmiştir. Kronometre tutularak, ulaşım süresi ölçülmüştür. Normalde 5 dakikada gidilebilecek mesafe, yoldaki 1 dakikalık trafik engellemesine rağmen 3 dakikada kat edilmiştir. Yine normal şartlarda 20 dakikada söndürülebilecek yangın,10 dakikada söndürülmüştür. Tatbikat, acil durumlarda nasıl hareket edileceğine dair tecrübe edinmeyi, eksiklerimizi görmeyi ve yaşananlardan ders alıp gerçek olaylara hazır olmayı hedef almıştır" diye konuştu.
Yangın arama kurtarma 2012 tatbikatını Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler, ilçe belediyeleri ve sivil toplum temsilcileri arama kurtarma ekipleri, çeşitli eğitim kurumlarından öğrenciler de takip etti.
(BRK-MŞ)

05.12.2012 14:52:39 TSI

Editör: Wan Haber