Daha önce Ankara'da Mahmut Abbas'ın eşi Emine Abbas ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın düzenlemiş olduğu yemekte toplanan yardımlardan Van'da bir okul yapılması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda daha önce Van’a gelen Filistin Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, okulun protokolü için Vali Münir Karaloğlu’nu ziyaret etmişti. Vali Ali Paşa toplantı salonunda yapılan protokole Vali Münir Karaloğlu, Filistin Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Van Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına ve basın mensupları katıldı. Burada bir konuşma yapan Filistin Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Filistin’in bir savaş halinde ve herkesten yardım bekleme durumunda olmasına rağmen Van’daki depremzede kardeşlerine yardım ettiklerini söyledi. Yapılacak olan okula ‘Filistin Okulu’ adının verileceğini söyleyen Maruf, “Bu da bizden Van’a bir hatıra olarak kalacak. Aynı zamanda sayın Abbas’tan okulun dış cephesini kaplamak üzere Filistin’den özel taşlar gönderilecek. İnşallah Eylül ayında okulumuz hizmete açılacak” dedi.


Vali Karaloğlu ise Van’da yapılacak okula Filistin halkının belki daha çok ihtiyacı olduğunu belirterek, “Filistin halkının ihtiyaçları var. Ama onlar karşılıksız sevmenin gereği olarak deprem sonrası Van’daki kardeşleri için bunu yapması, iki halk arasındaki tarihsel bağları, inanç bağlarını göstermesi açısından önemli. Bu okulun yapılmasında katkı veren Başbakanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’ye ve Mahmut Abbas’ın eşi Emine Abbas Hanımefendi’ye çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

""

 

Protokol sonrası bir gazetecinin, İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun Mavi Marmara olayı ile ilgili Başbakan Erdoğan’dan özür dilediğini hatırlatması üzerine Maruf, atılan bu adımı desteklediklerini belirtti. Maruf, “Türkiye bekledi, ısrar etti ve en sonunda Mavi Marmara konusunda istediğini almayı başardı. İlişkilerin tekrar düzelmesi konusunda Türkiye’nin özür istemesi hakkıydı. Mavi Marmara’da şehit edilenler 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana bir yabancı ülke tarafından savaş ortamında öldürülen ilk insanlar oldu. Bu durumun Filistin halkı için onların yararına olacağını düşünüyoruz. Çünkü barış sürecinde Türkiye’de daha çok destek alacağımızı biliyoruz. Bu özür, Türkiye’nin Filistin halkına doğrudan yardım yapması için elini güçlendiriyor. Türkiye, Orta Doğu’da önemli bir rol oynamak istiyor. Bu rolü gereği Türkiye’nin bütün partilerle doğrudan güçlü bağlarının olması gerekir” ifadelerini kullandı.


Filistin İlköğretim Okulu protokolünün imzalanmasının ardından Filistin Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun ve Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına ile birlikte okulun yapılacağı alanda incelemelerde bulundu.

Editör: Wan Haber