Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Filistin'in Rum tarafındaki diplomatik misyonunu büyükelçilik statüsüne çıkardı.
Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Haravgi ve diğer gazeteler, Hristofyas hükümetinin bu kararını Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli'nin Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmekte olan Filistin Dışişleri Bakanı Riad al-Malki huzurunda açıkladığını bildirdi. Rum gazetelerinin haberlerine göre, Filistin'in Güney'deki temsilciliğini büyükelçilik statüsüne çıkartma kararı yanında Filistin Büyükelçiliği'ni diplomatik listeye eklediklerini belirten Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, "Lefkoşa, Filistinlilerin iki devlet temelinde barışçı maksatlı devlet olma iddiası ve istiklal mücadelelerine tam destek veriyor" dedi.
Böyle bir çözümün başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız, yaşayabilir Filistin devleti ile İsrail'in bir arada yaşayacağı manasına geldiğine işaret eden Markulli, iki devlet çözümünün ancak müzakereler yoluyla başarılabileceğini söyledi. Rum Dışişleri Bakanı, Batı Şeria'daki müstemleke faaliyetlerini de kınayarak, bunun milletlerarası hukuk temelinde yasadışı olduğunu ve barışa engel teşkil ettiğini söyledi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riad al-Malki de bu "tarihi karara" teşekkür ederek, bunu diğer devletlerin de takip etmesi dileğinde bulundu.

"FİLİSTİNLİLERİN AKEL'LE KARDEŞLİK BAĞLARI VAR"
Al-Malki, dün sabah da AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştü. Kiprianu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Filistin halkına desteğini sürdüreceğine işaret ederek, İsrail'e Filistinlilerle işbirliği yapmasının İsrail halkının ve bölgenin çıkarına olacağına belirterek duyarlılık gösterme çağrısında bulundu. Al-Malki de, Rum idaresinin ve AKEL'in Filistin halkına verdiği desteğe teşekkür ederek, Filistinlilerin AKEL ile kardeşlik bağları olduğunu söyledi.
Alithia Gazetesi, "Filistin, Kıbrıs'ta Büyükelçilik Edindi" başlıklı haberinde Markulli'nin Hristofyas hükümetinin Filistin temsilciliğini büyükelçilik statüsüne yükseltme kararının 1988 tarihli Filistin'i tanıma kararına uygun olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs'ın da 2009'dan beri Ramallah'ta temsilcilik bulundurduğunu hatırlattığını yazdı. Habere göre, Markulli ile düzenlediği ortak basın toplantısında Malki'ye, Rum tarafında bir Filistin bankasının işletileceği yönünde Rum basınında yer alan haberler soruldu. Filistin Dışişleri Bakanı, bundan haberdar olmadığını söyledi.
Fileleftheros Gazetesi, "Filistin'e Büyükelçilik Statüsü. Filistin Dışişleri Bakanı'na Lefkoşa'da Yükseltilmiş Statüyle Kabul. Kıbrıs Aynı Yolu İzleyen 8'inci AB Ülkesi" başlığıyla gelişmeyi haber yaparken, Politis Gazetesi de "Filistin Dışişleri Bakanı'nın Ziyareti. Lefkoşa'da Büyükelçilik Edindi" başlığını attı.
(MG-CTŞ-CC-D)

09.02.2013 12:38:07 TSI

Editör: Wan Haber