HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar ile HDP İl Eş Başkanları Derya Hayva ve Veysi Dilekçi ile birlikte Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'yı ziyaret etti. Belediye girişinde çiçeklerle karşılanan Yüksekdağ, daha sonra eş başkanlık odasına geçti. Eş başkanlara çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Yüksekdağ, 7 Haziran’daki seçim başarısının sadece siyasi kurumların ve milletvekillerinin değil yerel yönetimlerle birlikte kazanılmış bir zafer olduğunu söyledi.


Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarının halkın isteği için en iyi duruşu gösterdiğini belirten Yüksekdağ, 7 Haziran'da yapılan kritik seçimdeki başarıda eş başkanların büyük payı olduğunu söyledi. Bundan sonra birlikte çok önemli çalışmalar yapacaklarının altını çizen Yüksekdağ, “Van'da vekil sayımız arttı. Siyasetin ve yerel yönetimlerin birlikte çalışma kanalları güçlendi. Siz, zor koşullarda yerel yöneticilik yaptınız. Siyasi iktidarın tekelci ve partizan anlayışı ile yerel yönetimler arasında ayrımcılık yapıldı. Bunlar çalışmalara yansıdı. Bundan sonra sırtınızı çok daha fazla vekile dayayarak bu ayrımcı siyasetin üstesinden geleceksiniz" dedi.


Kendilerinin de hizmetlerin eşit ve adil olması için bir köprü görevi üstleneceklerini aktaran Yüksekdağ, yürütecekleri çalışmayı şöyle anlattı: "Bizim hizmet zeminimiz kentlerimiz ve kentlerimizdeki sorunlardır. Halkımızın siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamını en iyi noktaya getirmek için çalışacağız. Yerel yönetimlerimiz hiç bir ayrım yapmadan, hangi partiye oy verdiğine bakmadan hizmet etmelidir ki, sizler zaten bunu yapıyorsunuz. Biz, ister azınlık, ister çoğunluk, ister üç kişi, ister 3 bin kişi, ne olursa olsun herkese eşit mesafede duracağız. Sosyal refah ve siyasal özgürlüklerin genişletilmesi için tüm gücümüzü ortaya koyacağız. Deneyim ve gücümüzü birleştirerek Van için en iyisini elde edeceğiz. Halkımızın bizden beklentisi çok büyük. Van'ın ekonomik, siyasi ve sosyal yaşam açısından yüzünün gülmesi gerekiyor. Yaralı bir kenti daha güçlü ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışmamız gerekiyor." 


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'erken seçimden çekinmeyiz' açıklamasına tepki gösteren Yüksekdağ, şunları söyledi: "Olması gereken bir erken seçim değil. Davutoğlu'nun görevi şu an mevcut olan koalisyon seçeneklerini denemek ve zorlamaktır. Halkımız 7 Haziran'da Davutoğlu'na böyle bir görev vermiştir. Seçimlerden birinci çıkan bir partinin genel başkanının bu seçimleri doğru okuması ve buna göre hareket etmesi gerekiyor. Davutoğlu tarafından erken seçimin adının bile anılmaması gerekiyor. Seçimin üzerinden bir ay geçmesine rağmen Türkiye hâla bir belirsizlik yaşıyor. Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanı olarak söyleyeceği şey; 'Hükümet kuracağım. En iyi koalisyon seçeneğini yaşama geçireceğim' demek olmalıdır. Davutoğlu'nu bunu söylemeye ve bunun altını çizmeye çağırıyoruz." 
 

“ERKEN SEÇİM İHTİMALİNİN TARTIŞILMAMASI GEREKİYOR”
"Bugüne kadar hangi seçenek masaya konulmuş ve çözümsüz kalınmış da erken seçim seçeneğini bir ihtimal olarak telaffuz ediyor" diyerek Davutoğlu'na tepki gösteren Yüksekdağ, erken seçim tartışmalarının bir ihtimal olarak bile tartışılmaması gerektiğini söyledi. Bunun seçmen iradesine karşı yapılan bir haksızlık olduğunu aktaran Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an tek seçenek olarak koalisyon ihtimalleri üzerinde durulmalı. Ama bunun için Cumhurbaşkanı görevini yerine getirmelidir. Cumhurbaşkanı'nın görevi, erken seçim için kamuoyunu hazırlamak değil, seçimlerden birinci çıkan partiye koalisyon kurması için yetki vermektir. Bu ülkede siyasetçiler, kurumlar maalesef görevlerini yapmıyor. Cumhurbaşkanı kendi görevini yapmalı ve Davutoğlu'na yetki vermelidir. Siyasette şu an bir tıkanma yok ve erken seçim isteyen bir çoğunluk yok. Bunu kimlerin istediği belli. Cumhurbaşkanı istiyor. Davutoğlu erken seçim istemese bile bu sürece müdahale etmiyor ve koalisyon çalışmalarını yapmıyor."


Koalisyon tartışmalarına da değinen Yüksekdağ, HDP olarak kendilerine gelecek hiçbir koalisyon teklifine kapıyı kapatmadıklarını belirterek "Biz sorun çözmek için siyaset yapıyoruz. Bize hükümetin kurulması için dolaylı ve doğrudan bir rol düşerse bunu yerine getirmekte bir tereddüt dahi göstermeyiz. Biz bu kadar samimi yaklaşırken, diğer sistem partileri bizim gibi samimiyetle bu duruma yaklaşmıyorlar. Kırmızı çizgiler bizden gelmiyor. HDP'nin hiçbir siyasi barajı yoktur. Halkımız neyi istiyorsa, ilkelerimiz çerçevesinde onları yapmak için çalışıyoruz. Başta MHP, sonra AK Parti tarafından HDP'ye yönelik 'kırmızı çizgi' ve HDP'yi yok sayma siyaseti izleniyor. Kimse bizim gücümüzü yok sayma lüksüne ve şansına sahip değildir. HDP olarak kısa bir süre sonra barış, adalet ve demokrasi başlıkları altında koalisyon ilkelerimizi açıklayacağız" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, herkesin bu seçim sonuçlarını doğru okuması gerektiğini söyledi. Kaya, seçilen milletvekillerine başarılar diledi.

Görüşme daha sonra basına kapalı devam etti.

Editör: Wan Haber