WanHaber.com Genel Yayın Yönetmeni Uğur Tunçdemir'in sorularını cevaplayan Fidan, Van’daki bütün belediyelere talip olduklarını belirterek Edremit’i de geri kazanacaklarını ifade etti. Deprem öncesi ve sonrası yapılan hizmetlerin seçime yön vermeyeceğini düşünen Fidan; “Geçen seçimde yanlış adaylarla birlikte yola çıktığımızdan dolayı kaybettik. Yapılan icraatlerin ve hizmetlerin seçim sonucunu değiştireceğine inanmıyorum.” dedi ve BDP’nin bazı bölgelerde halka baskı kurduklarını ifade etti.
 
İşte Handan Fidan ile yaptığımız o çok özel röportaj…
 

Sizi tanıyabilir miyiz Handan Fidan kimdir?

1974 yılında Van'da doğdum. İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim (YYÜ'de) eğitimimi Van'da tamamladım. Halk eğitimde usta öğretici olarak çalışmaya başladım. Siyasete yabancı değildim Refah görüşlü bir ailenin mensubuydum 2005'de Edremit'te Kadın Kolları Başkanlığı'na adaylığımı bıraktım bazı nedenlerden dolayı başkan yardımcısı olarak başladım. 2006 yılında kadın kolları başkanının evlenme durumu olduğu için göstermiş olduğum hizmetlerden ötürü Fatma Şahin Hanımefendi tarafından kadın kolları başkanlığına atamam yapıldı. Yaklaşık olarak 2.5 dönem Edremit'te kadın kolları başkanlığı yaptım.  2011 yılında mevcut ilçe başkanımızın 3 dönemi tamamladığı için istifası istendiğinden dolayı adaylık süreci başladı. Bende bu adaylık sürecinde göstermiş olduğum çalışma ve başarılardan dolayı aday oldum ve 22 Mart 2012 tarihinde Ankara'dan atamam gerçekleştirildi.

Sizce Edremit'in en büyük sorunu nedir?

Edremit'in en büyük sorunu an itibariyle su sorunudur. Bu su sıkıntımızda maalesef DSİ tarafından Çiçekli Beldesi'ne kadar gelindi, fakat Çiçekli Beldesi'nde bir kamulaştırma çalışmaları olduğundan dolayı araya bir mahkeme sürece girdi. DSİ Bölge Müdürü ile geçenlerde bir görüşme yaptık, yaptığımız görüşmede en geç 45 gün içinde su sorunun çözüleceğini aktardılar.

Öte yandan yeni yapılan TOKİ'lerden dolayı ulaşım sorunu var. Bu ulaşım sorunu da maalesef 20 halk otobüsü Van Valisi tarafından verildi. Fakat; belediyedeki bazı aksaklıklar yüzünden ve adaletli davranılmadığından dolayı süreç durma aşamasına geldi. Vali değişiminden dolayı sürecin hızlanacağınız düşünüyoruz.

Bir diğer sorun ise, Edremit’teki yol sorunudur. Her ne kadar Edremit Belediyesi çıkıp da medyada biz şunu bunu yaptık deseler dahi, bizler neyin ne olduğunu herkesten iyi biliyoruz. Belediyenin yaptığı bir yol şu anda çöktü ve çok ciddi manada sorunlar oluştu. İlçedeki dar yolların hiçbirinde genişletme çalışmaları yapılmadı ve nedense hep görünür yerlere yoğunluk verildi.

Edremit İlçe Teşkilatı olarak yerel seçimlere nasıl hazırlanıyorsunuz?

Yerel seçimlere Edremit ilçesi dur durak bilmeden, gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Gençlik kolları, kadın kolları, ilçe teşkilatımız tarafından Ramazan ayı boyuca köylerimiz ziyaret edildi. Vatandaşlarımız dinlendi, köylerdeki mağdur aileler tespit edilerek, gerekli yardımlar yapıldı. Ev ziyaretlerine yoğun olarak ağırlık verdik, çalınmadık kapı ve sıkılmadık bir el bırakmadık. Edremit için güzel projelerimiz var. Üye kayıtlarımız hız kesmeden devam ediyor. 3 dönemde toplam 1200 olan üye sayısını kısa bir süre içinde 2500'e çıkardık.

Yerel seçimlerde Edremit'i kazanmanız durumunda yapacağınız ilk proje nedir?

Edremit'i kazanmamız durumunda yapacağımız ilk çalışma mahalle aralarındaki yolları yapmak. Bir köy çarşısı bile bizim bu Edremit Çarşısı'ndan çok daha düzenli ve güzeldir. Edremit Çarşısıyla ilgili projelerimiz var. Edremit'teki çarşı esnafı mağdur olmayacak şekilde hepsi ahşaptan olmak üzere göl kıyısına güzel dükkânlar yapmayı hedefliyoruz. Kocaeli Dostluk Parkı'na benzer Edremit'in çeşitli alanlarında parklar yapmayı planlıyoruz. Çeşitli projeler ile seçime hazırlanıyoruz. Bu projelerin yürürlüğe girmesi ile birlikte, hem Edremit halkı, hem Edremit insan, hem de Van halkı yararlanacak. Edremit'i turizme kazandırmak amaçlı göl kenarına güzel sahil evleri yapılabilir. 

Sizce Edremit'teki park ve mesire alanları yeterli mi?

 Hiçbir koşulda buradaki park alanları yeterli değil. Özellikle; sahilde ve mahallelerimizde park alanları yok denecek kadar azınlıktadır. Edremit'in potansiyeli arttığından dolayı yaz ayı başta olmak üzere, diğer aylarımızda da ailelerimizin göl kenarında ferah bir ortamda oturup piknik yapması, çocukların o alanlardaki parklarda eğlenmeleri için çabalarımız sürüyor.

Başbakan'ın ben Van, Mardin ve Diyarbakır'ı istiyorum söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu söylemde Başbakanımızı yerden göğe kadar haklı buluyorum. Bu kadar emeğe karşın o bölgeleri istemesinde son derece haklıdır. Biz inanıyoruz ki Van, Mardin ve Diyarbakır halkı inşallah bu emeğin karşılığını verecektir. Parti teşkilatının bir oyu olduğuna inanmıyorum ben bu oyların hepsinin doğru, dürüst, diklenmeden dik duran, Sayın Başbakan'ımızın şahsına verilen oylar olduğuna inanıyorum. Türkiye'deki tüm belediyelere de talibiz. Hepsini alacağımıza da canı yürekten inanıyorum.

Edremit Belediyesi'nin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Edremit Belediyesi ilk başlarda göz boyama adına bazı çalışmalar yapıyordu. Fakat bu son dönemde mevcut başkanın cezaevinden çıktıktan sonraki döneminde bir durgunluk olduğunu görüyoruz. Kimseyi karalamak bizim prensiplerimizde yoktur, bizde kimseleri karalamayız. Bizim herkesin görüşüne, vizyonuna, misyonuna saygımız sonsuzdur. Fakat onların TOKİ'lerde olsun, mahalle aralarında olsun, AK Parti belediyesi aldı. Hazinede bir şey bırakmadı, bir şey yapamadı gibi karalamalarda bulunulması bizim çok gücümüze gitti. Bunlar çok ayıp şeyler ona bakılırsa, Van Belediyesi'nde çok farklı şeyler dönüyor. Ben burada bunları açıklamak istemiyorum ama biz neyin ne olduğunu çok çok iyi biliyoruz. İnsanlar önce iğneyi kendilerine çuvaldızı başka işilere batırması lazım.

Başkanın tutuklanması sürecinde AK Partili belediye başa geçti. Belediye nasıl bir çalışma izledi ve tekrar BDP'ye teslim edildiğinde borçla mı devretti?

Doğru söylemek gerekirse; belediye başkanımızla tam olarak bu konuyu görüşmedik. Bu bir geçektir. Ki, o süreçte belediyemiz olağanüstü çalıştı, hiç durmadı. Parklar ve taziye evleri, mezarlık duvarlarının onarımları,  başta olmak üzere, o kadar kısa bir sürede bir çok çalışmaya imza attık.

Başkanın tutuklanmasının ilçeye artı ve eksileri neler oldu?

Kimse haksız yere tutuklanmaz. Tutukluluk süreci boyunca görevi devralan AK Parti’li başkan ilçeye gözle görünür çalışmaları yapması bir artı tarafıdır. Cezaevi öncesi az denilecek kadar az olsa bile BDP’li başkanın bir çalışmasını görüyorduk. Fakat çıktıktan sonra başkan hizmeti bırakıp artık tamamen kendilerini ispat etmeye, haksız yere yargılandık havasını vermeye başladı.

Önümüzde yerel seçimler var, siz teşkilat olarak adayları nasıl belirliyorsunuz, aday olma kriterleri nelerdir?

Kesinlikle ve kesinlikle halkın güvenini almış dürüst, güvenilir kişiler olacak. Kriterlerini de yüzde 30 teşkilatın desteklemesi, yüzde 50 vatandaşın desteklemesi yüzde 20’lik dilim ise Genel merkezin olacak. Keşke milletvekili seçimlerinde bile bu kadar sık dokunup ince elenilseydi.  En basitinden ilçe başkanlıklarında dahi sık dokunup ince eleniyor.  Genel Merkez bire bir vatandaşın karar verdiği kişilere dahada önem veriyor. Yerel seçimlerde ise, daha da durum çok çok farklıdır. Bu süreçte daha da sık dokunulup daha da ince elenecek.

Edremit nüfusunda depremden sonra nasıl bir değişim oldu ve yeni yapılan TOKİ’lerin ve deprem sonrası icraatların seçime bir etkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Mevcut nüfus 4 katına çıktı.  AK Parti deprem öncesi de hizmet üretiyordu ve şimdide hizmet üretiyor. Biz TOKİ’ler ve icraatlarla seçimi kazanıp kaybetmiyoruz sadece yanlış adaylar yüzünden seçimi kaybediyoruz. Bu seçimde icraatlardan ve eksikliklerinden kaynaklı değil adaydan kaynaklı seçim kazanılacak. Adayın kişiliği, şahsiyeti, dürüstlüğü seçim sonuçlarını yüzde 100 değiştirecek ve ben bunun garantisini de size veriyorum. Esnaf ziyaretleri olsun, ev ziyaretleri olsun halkla iç içeyiz zaten. Bir kapıyı en az 4-5 defa çaldık. Çalınmadık kapılar bırakmadık. Diyeceğim tek kelime adaydı. Adaylar çok önemlidir. Seçim sonucunu sadece ve sadece altını çizerek söylüyorum, adaylar belirleyecek.

Van’daki bir çok kurum ve kuruluş Edremit’e doğru kaydırılıyor. Bu kurumların Edremit sınırları içinde olmasının Edremit’e yararı olabilir mi?

Burada büyük bir potansiyel olacaktır. İnsanların sürekli olarak Edremit’e gelip gitmesinden dolayı, ekonomik alandan tutun sosyal alana kadar birçok kazanımları olacak diye düşünüyoruz. Bir kaynaşma olacak. Karayolları’nın Edremit’e kaydırılacağından dolayı Van’daki bir vatandaşın işi olduğunda haliyle Edremit’e gelme durumu olacak. Edremitliler ile Van merkezdekiler daha sık görüşüp kaynaşacaktır.

Edremit TOKİ’deki kanalizasyonun Van Gölü’ne döküldüğü söyleniliyor, bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kanalizasyon çalışmaları devam etmektedir. Fakat konuyla ilgili tam bir bilgimiz yok. Van’ın en büyük arıtma tesisleri kuruldu. TOKİ’lerin etraflarına Göle dökülen suda arıtılmış sudur diye tahmin ediyorum. Zararının olduğunu da düşünmüyorum.

Barış sürecinin yerel seçimlere etkisi olacak mı?

Bizler olacak diye düşünüyoruz. 4-5 aydır her iki tarafında anneleri ağlamıyor, şehit haberleri almıyoruz. Sürecin başından beri Başbakanımız batıdan gelen tepkilere rağmen dik durmaya devam ediyor. Doğu %80 destek verirken batıda ise tam tersi bir durum yaşandı. Böyle bir sürecinde seçimlere doğrudan yansıyacağını düşünüyorum.

BDP'nin bölgede etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Nasıl bakarsanız, öyle görürsünüz. Bazı mahallelerde BDP etkili görünse, de ben bizzat o mahallelerdeki çalışmalarımızı takip ediyorum ve çalışmalarımızda devam ediyor. Buralarda Başbakanımıza canını verecek kadar çok seven insanlar gördük. Ne kadar silahlar sussa da birebir görüştüğüm aileler üzerinde çok ciddi anlamda baskılar var. Bu bir gerçektir. Edremit’e yeni bağlanan mahallelerde baskı ve dayatmalar var. Biz o mahallelere gittiğimizde AK Parti’den geldiğimizi gönülden söylerken, onlarda başkanım burada size ve teşkilatınıza zarar verirler, kimseye AK Parti’den geldiğinizi söylemeyin, bizler size zarar gelmesini istemiyoruz diyorlar. Bizim o insanların görüşüne saygı duyduğumuz gibi o insanlarında bize saygı duyması gerektiği görüşündeyim. Fkat bazı insanlarda zihniyet körleşmiş siz ne kadar uğraşsanız a o zihniyete bir şeyler yapamazsınız.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bizler; görevi devraldığımız günden bugüne dur durak bilmeden çalışıyoruz. Hatta eski tempomuzdan daha hızlı bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Durmak yok, yola devam. Hedefimiz yanlış adaylardan dolayı kaybettiğimiz belediyelerimizi kazanmak. Halkın sevdiği, güvendiği, dürüst, namuslu, AK Parti’ye yakışacak kişilere adaylığın verilmesiyle birlikte bütün belediyeleri kazanacağımıza inanıyorum. Kendimize güvenimiz tam. Edremit belediyesi başta olmak üzere Van Büyükşehir ve ilçelerdeki belediyeleri alacağımıza inanıyoruz. Biz geçmişte de garibanın yanında olduğumuz gibi gelecekte de garibanların yanında olacağız. Bazı çalışmalar sırf seçim kazanalım havasında yapılmıyor. Biz belediyeyi kazandığımızda da kaybettiğimizde de garibanın, mağdurun yanında olacağız.

 

Editör: Wan Haber