Van'ın kültürüne çeşitli alanlarda katkıda bulunan emekli öğretmen Fevzi Levendoğlu, ölümünün birinci yılında ailesi, sevenleri ve dostları tarafından düzenlenen gecede anıldı.
Van'da faaliyet gösteren Nedim Odabaşı İş Merkezi'nde Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği, Van Uzay Kültür ve Sanat Derneği ile Van Tarih ve Kültür Araştırmalar Derneği işbirliği ile düzenlenen Fevzi Levendoğlu'nu anma gecesinde duygulu anlar yaşandı. Levendoğlu'nun kültür etkinlikleri kapsamında yaptığı çalışmaların yer aldığı slayt sunumun eşliğinde konuşma YYÜ Öğretim Görevlisi Murat Oto, Levendoğlu'nun Van için önemli bir değer olduğunu vurguladı. Levendoğlu'nun Van'ın ortak değeri, ortak sesi ve ortak rengi olduğunu anlatan Oto, "Bir kenti var eden şiiri, manisi, türküsü, giysisidir. Yani halk kültürüdür. Van'ın kültürel kimliğinin korunmasında, yaşatılmasında önemli emeği vardır. Fevzi Levendoğlu 1970'li yıllarda Vangölü Folklor Araştırmalar Derneği'ni kurmuş, başkanlığını yapmış. Vanlı olma duygusunu, bilincini yaşatmış ve yansıtmıştır" dedi.
Fevzi Levendoğlu'nun son anına kadar Van'ı yaşadığını dile getiren Vansesi Gazetesi Yazı İleri Müdürü Araştırmacı İkram Kali de, Levendoğlu'nun Van'ın halk bilimine önemli katkılar sağladığını vurguladı. Kibarlığı, bütün insanlara olan sevgisi, pozitif yaşam anlayışı ve Van sevgisiyle, çabasıyla herkese örnek teşkil ettiğini anlatan Kali, "Kendisinde çok şey öğrendim. Ruhu şad olsun. Allah rahmet etsin" dedi.
Anma gecesinin sonunda ise katılımcılar, Fevzi Levendoğlu isminin bir okula verilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde ortak girişim başlatma kararı aldıklarını dile getirdiler.
Yapılan konuşmaların ardından Fevzi Levendoğlu'nun sesinden Van türkülerinin dinletildiği, fotoğraf ve videolarının gösterildiği slayt sunumu izlendi. Duygulu anların yaşandığı gecede Levendoğlu'nun ailesi başta olmak üzere sevenleri gözyaşlarına hakim olamadı. Gece sonunda katılımcılara; Van otlu peyniri, Van çöreği, Van baklavası, Van kavurgası ve çay ikram edildi.
(SER-MSA-Y)

18.02.2013 16:18:39 TSI

Editör: Wan Haber