-Fethiye'de 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 78. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte bir araya gelen kadınlar, eşit haklara sahip olmak için yasal düzenleme talep etti.
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende Fethiye Belediyesi Kadın meclisi Çelengi ile Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şubesi tarafından Atatürk Anıtına Çelenk sunumu gerçekleştirildi. Daha sonra ise bir dakikalık Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşımız okundu. Fethiye Belediyesi tarafından alanda bulunan tüm bayanlara karanfil dağıtıldı.
Törende Konuşan Kadın Meclisi Başkanı Kader Şarlak, "5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesin 78. yıldönümü nedeniyle Fethiye Belediyesi kent Konseyi kadın Meclisi olarak her zaman olduğu gibi bu gün yine Atamızın huzurundayız. Fethiye Kadın Meclisi olarak kurulduğumuz 7 yıldan buyana her yıl 5 Aralıkta yağmur demeden, çamur demeden Atamızın huzuruna gelerek atamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çünkü dünyada kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk ülkelerden birisi Türkiye'dir. 1930 yılında kadınlara Belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında Muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934 yılında ise Anayasada yapılan bir değişiklik ile Milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Her ne kadar 78 yıl önce böylesine önemli bir hakka sahip olmamıza rağmen bugün bulunduğumuz bu noktada baktığımız zaman durum hiçte iç açıcı değil. 1935 yılında seçimlerde ilk kez seçilme hakkını kullanan Türk kadını Türkiye Büyük Millet Meclisine 18 bayan vekil ile girmiştir. 2007 yılına gelindiği zaman ise bu seçimlerde Meclise 78 kadın milletvekili girmiştir. Görünen tablo 78 yılda 78 kadın milletvekili. Dünyada kadın milletvekili sayısı en fazla olan kuzey ülkeleri Finlandiya ve İsveç, Güney Afrika'da ise 400 milletvekilinden sadece 178 tanesi kadınlardan oluşmaktadır. Peki biz bu durumda ne yapmalıyız? Kadın erkek, genç yaşlı sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, kadınlarımıza kültürel alanda, eğitimde, hukukta, Aile içinde çalışma hayatında, sosyal yaşamda erkeklerle eşit haklara sahip olması için bir dizi yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir" dedi.
Seçim dönemlerinde kadın adayların seçilebilmelerine olanak sağlayacak aday listelerinde en ön sıralarda yer verilmesi gerektiğini savunan Şarlak, "Ayrıca kadınlarımız eğitimlerine devam etmeli, eğitimin kısıtlanmamasına önem verilmesi gerekmektedir. Toplumsal yaşamdan kadınlarımız kendilerini çekmemesi gerekiyor. Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk'ün dediği gibi; Her zaman şuna inanmak gerekir ki, Dünyada gördüğümüz her şeyin eseri kadınlar tarafından oluşturulmuştur. Fethiye Kadın Meclisi olarak Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilişinin 78. yıl dönümünü kutluyoruz" diye konuştu.
(MY-MB-İK)

05.12.2012 16:03:52 TSI

Editör: Wan Haber