Van bir dönemler yapılan festivalleri mumla aranıyor. 2009-2013 yıllarından Van’da valilik ve diğer kurum ve kuruluşlar ile yapılan festivaller şimdilerde ya iptal ediliyor ya da 3-5 kişiyle kutlanıyor. Erciş Balık Göçü Festivali, Flamingo Festivali, Çatak Kanisipi Festivali, Feqiye Têyran Festivali, Su Sporları Festivali gibi festivallerin her yıl coşkuyla kutlanmasına alışkın olan Vanlılar bu yıl ise deyim yerindeyse festivalsiz kaldı.

Bir dönemler her ilçenin bir festival ile anıldığı, kentte etkinliklerin ardı ardına gerçekleştiği bir dönemde Van da güvenlik gerekçesiyle gidilmeyen kentler, tereddüt edilen bölgeler arasında yerini almaya başladı. Kentte ciddi organizasyonlar da yapılırken son birkaç yıldı deyim yerindeyse festivaller ve etkinlikler eriyip gitti. Bir dönemler Türkiye’nin önemli su sporu etkinliklerinden birisi olan Offshore Su Sporları Festivali, Feqîyê Teyran Festivali, Flamingo Festivali zaman içinde bir bir iptal edilen festivallerden sadece bir kaçı olarak akıllarda kaldı. Dört bir yanı güzelliklerle çevrili olan kentte son iptal ise Çatak Kanispi Festivali oldu. Sıkıntılı günler geçiren bölgede Van’da güvenlik gerekçesiyle iptallerin yaşandığı bölgelerden biri olurken Van’ın zenginlikleri de ülkenin gündeminden düşmeye başladı. Bir dönemler Türkiye’nin Van’daki güzellikler ve festivalleri takip ettiği süreçten Van’ın sadece çatışmalar ve patlamalar ile anıldığı bir süreçte son günlerde kente dair en renkli haber ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Gevaş Bisiklet Şenliği olmuştu.

20-25 Mayıs tarihlerinde kutlanan Çatak Kanisipi Festivali iptal edildi. Haziran ayı içinde kutlanan Feqiye Têyran Festivali’nin yapılıp yapılmayacağı ise henüz belli değil. Büyük coşkuyla kutlanan Flamingo Festivali ise son iki yıldır yapılmıyor. Su Sporları Festivali ise bir zamanlarda dünya ünlü dansçıların katılımıyla yapılırken şimdi ise ‘Bitse de Gitsek Festivali’ olmuş durumda. Bu hafta sonu yapılması planlanan Erciş Balık Göçü Festivali vatandaşın en çok rağbet ettiği festivallerden bir tanesi olma özelliğine sahip. Vatandaşlar bu yılda İnci Kefali göçünü izlemek için Deliçay’a akın ediyor ancak yapılacak olan festivale katılımın nasıl olacağı merak konusu oldu.

ÇATAK KANSİPİ FESTİVALİ İPTAL EDİLDİ
Çok sayıda insan katılmazsa da Kanisipi’nin gür akan suyunu izlemek ve bir yudum o sudan içmek için festival bahanesi olan Vanlıların bu yıl Kanisipi’ye gidemeyecek. Her yıl düzenlenen etkinliklerle kutlanan Çatak Kanispi, Bal, Ceviz ve Alabalık Festivali bu yıl kutlanmayacak. Güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini öğrenilen festivalin önümüzdeki yıl yeniden yapılması planlanıyor. Festivalin iptal olduğunu duyan vatandaşlar ise üzüntü yaşadı.

İPTAL EDİLEN FESTİVAL ÜZÜNTÜYE NEDEN OLDU
Gerek sosyal medyada gerekse de bizim aracılığımızla üzüntülerini dile getiren vatandaşlar festivalden duyduğu üzüntüleri aktardı. Sosyal medya üzerinden haberi alan Hakan Baysal adlı vatandaş üzüntüsü şöyle dile getirdi: “Yok artık. Festivale katılmak için İstanbul’dan uçak bile bile kestirmiştim. Olan olmuş artık Allah’tan hayırlısı.” Erhan Elitaş ise mesajında, “Valla çok kötü oldu” mesajını verdi. Bir başka vatandaş ise sosyal medya üzerinden üzüntüsünün yanı sıra sitemlerini de dile getirerek şunları söyledi: “Festivalin iptal olması çok kötü oldu. İptal olmasına sebep olan her neyse bir sonraki yıl yapılmamalıdır. İnsanların güzel vakit geçirmeleri için yapılan bu festivaller iptal değil, daha çok yapılmalıdır.”

KIPÇAK: BİR SONRAKİ YILA BEKLİYORUZ
İptal edilen festivalle ilgili görüştüğümüz Çatak Derneği (Çatak-Der) Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak festivalin iptal olduğunu Çatak Belediye Başkanında aldığını söyledi. Kıpçak, “Bu yıl uygulanması düşünülen Çatak Kanispi, Bal, Ceviz ve Alabalık Festivali'nin güvenlik gerekçesi ile iptal edilmiş olduğuna dair Belediye Eş Başkanımız Sayın Celalettin Bartu beyden bilgi aldık. Festivalin iptal edilmesine çok üzüldük. Kanispi festivali hakkında bilgi edinmek maksatlı suallerde bulunan tüm gönül dostlarımıza derin bir üzüntü ile bu olumsuz bilgilendirmeyi yaptık. O tarifsiz coşku ve de muhteşemliği görebilmek için plan ve programlarını yapmış olan tüm gönül dostlarımız gelecek yılki organizasyonu bekleyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

“BİTSE DE GİTSEK FESTİVALİ”
"Stars Of Florida" akrobasi takımını ve Offshore yarışlarına bir dönemler ev sahipliği yapan Van Gölü son zamanlarda kirlilikle ön plana çıkıyor. Van Gölü üzerinden 2013 yılında yapılan su sporları dünya genelinde ses getirirken son zamanlarda bu festivalde sadece isim olarak yapılıyor. Vatandaşın büyük umutlarla her yıl gittiği festival son yıllarda hep hüsran yarattı. Vatandaşın festivalde dillendirdiği tek şey ise, “Festival çabuk bitse de gitsek” olmaya başladı.

‘FEQİYE TÊYRAN’ FESTİVALİ SESSİZ SEDASIZ BİTTİ…
Dönemin valisi Münir Karaloğlu tarafından en çok değer verilen ve Vanlıların büyük saygı duyduğu Edebiyatçı Şair Feqiye Têyran için her yıl yapılan festivaller mumla aranıyor. Her yıl yapılan etkinlikler ile anılan Feqiye Têyran dönemin valisi Aydın Nezih Doğan döneminde sadece Fatiha okunmasıyla devam etti. Geçen yıl Vali İbrahim Taşyapan’ın katıldığı festivalde etkinlikler yapıldı ancak, gözler yine eski günleri aradı.

YETİM KUŞLAR FESTİVALİ
Erçek Gölü’nde oluşturduğu görsel şölenle Türkiye’nin sürekli gündeminde olan Flamingo Festivali sahipsiz kaldığı için yetim kuşlar olarak anılmaya başlandı. Bir zamanlar ulusal basının büyük ilgi gösterdiği festival son yıllarda bir elin parmağının geçmeyecek kadar azaldı. Festival son zamanlarda ise sosyal medya gündeminden düşmüyor.

BALIĞIMIZI YEDİRMEYİN BARİ
3-4-5 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan Erciş Balık Göçü Festivali bu hafta sonu yapılacak. Vatandaşın balık göçünü izlemek için büyük katılım sağladığı festival diğer festivallere oranla çok daha iyi durumda. Ramazan’a 1 gün kala yapılacak olan festival öncesi balık göçünün olduğu son haftalarda vatandaşın göçe ilgisi çok büyük. Balıkların suya karşı yüzmesini izleyen vatandaşlar dün ise martıların balıkları avlamasını izledi. Hafta sonu yapılacak olan festivale katılım merak konusu oldu.

GEVAŞ VAN’IN GÜZEL YÜZÜNÜ GÖSTERDİ
Van’da son zamanlarda devlet adamlarının, siyasi liderlerin ve daha birçok üst düzey temsilcinin de ziyaret iptali gündeme düşerken kent yeniden eski günlerdeki gibi sadece patlamalar, olaylar ve şehit haberleri ile anılır oldu. Diğer bölge illerine oranla çatışmaların ve olayların daha az olduğu il buna rağmen Türkiye’ye çok farklı bir açıdan yansırken, doğası, tarihi ve daha diğer birçok güzelliği ile Van yeniden güzellikler ile anılan il olmayı bekliyor. Bu anlamda yüzleri güldüren tek festival ise geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın gerçekleştirdiği Vizontele Deli Emin Bisiklet Şenliği Türkiye’de geniş yankı uyandırdı. Ulusal basından gazetecilerin de geldiği ve Van’ın Gevaş’a akın ettiği festivalde hem renkli görüntüler oluştu hem de Van’ın tanıtımı anlamında önemli görüntüler televizyon, gazete ve haberleri süsledi. 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL  

Editör: Wan Haber