Ferizli Organize Sanayi Bölgesi (FOSB) Müteşebbis Heyeti Vali Mustafa Büyük başkanlığında toplantı.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, kamulaştırma bedellerinin Haziran 2013 tarihine kadar biteceği belirtilirken, altyapı proje ve inşaatlarının başlaması içinde müteşebbis heyetin onayı alındı.
FOSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Orhan Çiftçi, Başkan Yardımcısı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un da yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya müteşebbis heyetin neredeyse tamamı katıldı. Toplantının açılışını yapan Vali Mustafa Büyük, ilimizde bulunan 6 OSB'den 4. sırada olan FOSB'nin yol haritasının belirlendiğini ve yol aldığını belirterek, "Kamulaştırma işlemleri Mayıs yada en geç Haziran ayı sonunda tamamlanacak. Kamulaştırmada hiçbir sorun yok" dedi.
FOSB Bölge Müdürü Emre Gündoğdu, Ferizli Organize Sanayi Bölgesi'nin mevcut genel durumu ve altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. FOSB' nin kurucu ortaklarının; yüzde 48 katılım payı ile Sakarya İl Özel İdaresi, yüzde 6'lık katılım payı ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi, yüzde 6'lık katılım payı ile Ferizli Belediyesi ve yüzde 40'lık katılım payı ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu söyleyen Bölge Müdürü Gündoğdu, " Bugüne kadar 28 firmaya 57 adet sanayi parselinin tahsisi yapılmış, geri kalan 2 parselin 1 içinde tahsis talebinde bulunulmuştur" diye konuştu.
FOSB enerji temini için 3 ayrı proje hazırladıklarını, bu projelerin maliyetlerinin de belirlendiğini ifade eden Gündoğdu; "Atık su, içme suyu, yağmur suyu ve doğalgaz hattı çalışmalarının maliyetleri de ortalama çıkartılmış durumda. OSB içi 4920m yol inşaatının yanında, Adapazarı-Karasu Devlet Yolu ile FOSB arasındaki 400m bağlantı yolu için çıkartılan toplam tahmini maliyetleri sizlere sunduk. Bu maliyetlerin karşılanması için aidat ödemelerinin belirlenmesi gerek" dedi.
Genel sunumun ardından okunan Denetleme Kurulu Raporu oy birliği ile kabul edilirken, FOSB Bölge Müdürlüğü'nü vekaleten yürüten Emre Gündoğdu'nun bu görevi asaleten yürütmesi de müteşebbis heyet tarafından onaylandı.
Vali Mustafa Büyük, aidat ödemelerinin 01.01.2013 tarihi itibariyle başlayacağını belirterek, "OSB altyapı inşaatlarında devletin bir katkısı yok. Altyapı inşaatından yatırımcılar sorumlu. Yalnız bunu devletten kredi alıp ta yapabiliriz, kendi öz kaynaklarımızla yapabiliriz. Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın bu tür yatırımlara yönelik hazırladığı krediler var. Yalnız bu kredilerden yararlanmak için yatırım programına girmemiz gerek. 2013 yılı yatırım programı tamamlandı. Eğer kredi kullanalım diye yönetime yetki verirseniz, 2014 yılı yatırım programına aldırabiliriz. Ancak altyapının tamamı için kredi almamızda söz konusu değil. Bunun için en azından altyapı projelerinin hazırlanıp başlaması için yine sizlerin katkısı şart" dedi.
Müteşebbis heyet devlet kredisi kullanmak için yönetime yetki verirken, karşılıklı yapılan münazaranın ardından 2013 yılı ilk 6 ay için metrekare başına aylık 50 kuruş, ikinci 6 ay içinde metrekare başına aylık 1 TL aidat ödenmesine oy birliği ile karar verildi. Ödemelerde 3 ay gecikme yapan yatırımcıya ise yüzde 18 faiz uygulaması getirildi.
FOSB'de yer alan yatırımcılar, biran önce altyapı inşaatlarının tamamlanıp, fabrikalarını kurmak istediklerini belirterek, "Zaman kaybetmek istemiyoruz" dediler.
(İÇ-İÇ)

18.12.2012 16:46:14 TSI

Editör: Wan Haber