Kent Meydanı ve Merkezde bulunan yeşil alan gibi proje çalışmaları devam ederken uygulanacak projeler ile ilgilide çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Van’ın yıllardır beklediği projeler arasında yer alan Kent Meydanı projesi çalışmaları devam ederken projelerin uygulanacağı alanlar ile ilgili Van TSO ve Van TB Eski Başkanı Feridun Irak bisesvan’a açıklamalarda bulundu. 

Van TSO ve Van TB Eski Başkanı Feridun Irak, ‘’ Van’ın yıllardır beklediği projelerin açıklanması ve çalışmalarının devam etmesi elbette ki sevindiricidir. Ancak bu projeler hazırlanırken doğru yerlerin seçilmesi son derece önemlidir. Aksi takdir de beklenen, arzulanan sonuç alınamayacağı gibi kaynak israfına da sebep olur’’ dedi. 

‘’Mimarlar Odası Haklıdır’’

Van TSO ve Van TB Eski Başkanı Feridun Irak, ‘’Kişi başına 2 metre karenin altında yeşil alanın düştüğü ve Türkiye’de ormanı olmayan 5 ilden biri olan Van’da park bahçelerin, meydanların projelendiriliyor olması çok sevindirici, memnuniyet vericidir. Ancak bu projeler hazırlanırken doğru yerlerin seçilmesi son derece önemlidir. Aksi takdir de beklenen, arzulanan sonuç alınamayacağı gibi kaynak israfına da sebep olur. Son günlerde gündeme gelen önce Kent Meydanı daha sonra kent parkı olarak açıklanan proje için belirlenen yere itirazlar olmaktadır. Bu itirazlar; halkın, meslek kuruluşları, kent estetik kurulu STK’ların görüşlerinin alınmamasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu projeyle ilgili olarak Mimarlar Odası; ‘’projeden tesadüfen haberlerinin olduğunu ve proje için belirlenen yerinde yanlış olduğunu ve kentliyi bizleri bu kadar ilgilendiren konularda ortak akılla hareket edilmesinin daha doğru olacağını açıkladı. Belirlenen alan içinde bulunan Van ilinin en şık çevresine saygılı sadelikle zarafetin birleştiği Merkez Bankasının yıkılacak olmasının doğru olmadığını da dile getirdiler. Mimarlar odası yapmış olduğu sitemde ve Merkez Bankasının yıkılmasına itirazında son derece haklıdır’’ dedi. 

‘’Halkın ve Tarafların Görüşleri Alınsın’’

Van TSO ve Van TB Eski Başkanı Feridun Irak, ‘’Mimarlar Odası ayrıca daha önce fizibilitesi iyi yapılmadan gerçekleştirilen yatırımların, şimdi yapılması önerilen/düşünülen yatırımlara da engel olduğuna dikkat çekmektedir. Dolayısıyla yapılacak yatırımların fizibilitesinin iyi yapılması don derece önemlidir. Herkesin hepimizin kentin kazanması için tarafların görüşünün, halkın görüşünün alınması son derece önemlidir’’ dedi. 

‘’STK’lar Arasında Kopukluk Var’’

Van TSO ve Van TB Eski Başkanı Feridun Irak, ‘’Mimarlar Odasının dile getirdiği gibi Van’da STK’lar, Meslek odaları arasında kopukluk var. Nedendir bilinmez ama böyle önemli konularda bile hiçbirinden ses çıkmıyor. Söz konusu alanda işyerleri bulunan esnaf/tacirlerinde itirazı bulunmaktadır. Bunlarda haklı olabilirler. Dolayısıyla projenin yerinin yeniden değerlendirilmesi faydalı olur. Başta eski Devlet Hastanesinin yeri olmak üzere kamuya ait park bahçe olmaya son derece müsait yerler çok var. Bu arada esnafın/tacirin ve mimar mühendislerin odalarının da içinde bulunduğu Ekonomi Konseyi de konuyu gündemlerine alarak tartışmalı ve görüşlerini açıklamalıdır’’ şeklinde konuştu. 

KAYNAK: BİSESVAN

Editör: Wan Haber