Fatih Belediyesi ekipleri, son günlerde artan zehirlenme olayları sonrası semt pazarında mantar operasyonu yaptı. Denetimlerde "satış belgesi" olmadan mantar satan pazarcıların mallarına el kondu. Veteriner Alparslan Yorulmaz,
Son dönemde mantar zehirlenmelerinin artması üzerine harekete geçen Fatih Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü Ekipleri, Şehremini Salı Pazarı'nda denetimlere başladı. Denetimlerde "satış belgesi" olmadan mantar satan pazarcıların mallarına el konuldu.
Zaman zaman belediye ekipleri ile pazarcılar arasında ufak tartışmalar da yaşandı. Çok sayıda pazarcının el konulan mantarları, kasalarla arabalara yüklendi.
Pazarda "kanlıca mantarı" satan Dursun Küçükali'nin tezgahına gelen ekipler, tezgahtaki mantarları inceledi. Yeşil renkteki mantarların sağlığa zararlı olduğunu söyleyen ekipler, satış belgesi de olmadığı için mantarlara el koydu. Bu sırada bazı vatandaşlar, "Bu mantarı biz yıllardır yiyoruz. Şimdiye kadar hiç zehirlenen olmadı" diyerek tepki gösterdi.
Basın mensuplarına mantar satışı ve tüketilmesi konusunda bilgiler veren Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Alparslan Yorulmaz, özellikle mantar satışı yapan yerlerde "mantar üretim belgesi" istenmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul'da kültür mantarı satıldığını ve arazide yetişen mantarların pazara getirilmediğini söyleyen Yorulmaz, "Belediye sağlık ekipleri olarak düzenli olarak bunu kontrol ediyoruz. Kültür mantarını anlayabilmek için mantarın üzerindeki etiketi, üretim ve son kullanma tarihine özen göstermeliyiz. Mantarı aldığımız yerden 'mantar üretim belgesi' görmek istemeliyiz. Özellikle mantar bir bitki olduğu için mutlaka güneş görmeden soğukta saklamalıyız" dedi.
Elindeki mantarı ikiye ayıran Yorulmaz, mantarın zehirli olup olmadığını anlamanın püf noktalarını da şöyle sıraladı:
"Mantarlarda kök ve gövdeyi birbirinden ayırıp yenilebilir olduğunu görmek için kahverengi kısmı görmemiz lazım. Zehirlenme riski olabilecek mantarlar özellikle olgunlaşmadan, iç kısmı sarı ya da kavuniçi renktedir. Bunlar kişilerin zehirlenmesine sebep olur. Mantarı koklayarak bozulup bozulmadığın anlayabiliriz".
Yorulmaz, vatandaşları açıkta satılan mantarları almamaları ve mutlaka etiketli mantarları tercih etmeleri yönünde de uyardı.
(ÖFA-ÖK-Y)

11.12.2012 13:31:42 TSI

Editör: Wan Haber