CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP'nin, Sosyalist Enternasyonal'de gündeme gelmediğini belirtti.
Portekiz'in Cascais kentinde süren Sosyalist Enternasyonal, "Dünya Ekonomisi: Büyüme, İstihdam ve Sürdürülebilir Kalkınma için Vizyonumuz" konulu toplantıda ağırlıklı olarak ekonomik kriz tartışılırken Mali ve Arap dünyasındaki gelişmeler de gündemde yer aldı.
Toplantının ikinci gününde Türk basın mensuplarına açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Türk basınında yer alan Sosyalist Enternasyonal-CHP ilişkileri üzerine iddiaların doğruyu yansıtmadığını belirterek, "Bu konu gündeme dahi gelmedi. Gelmesi de mümkün değildi. O nedenle oraya kesin bir nokta koymak lazım ki CHP'nin durumu ya da statüsü, dolaylı ya da dolaysız olarak bu toplantının gündemine gelmedi" dedi.
Sosyalist Enternasyonal'in toplantı için Mısır, Suriye, Bahreyn, Tunus ve Batı Sahra hakkında hazırladığı taslak bildirilere de değinen Loloğlu bu metinleri Sosyalist Enternasyonal'in çizgisinde ve yapıcı metinler olarak değerlendirdi ancak Suriye metni hakkında bir yanlışlık yapıldığına dikkat çektiklerini belirtti.
Yayınlanan ilk metinde "Birleşmiş Milletler ve Suriye muhalefetinin tutumlarıyla tutarlı olarak Sosyalist Enternasyonal'in Beşar Esad'ın bir geçiş hükümetinde rol almasına karşıdır" cümlesine itiraz ettiklerini ve bunu Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı Yorgo Papandreu ve sekreterlere ilettikleri belirten Loloğlu "Öncelikle Birleşmiş Milletler'in bu şekilde bir pozisyonu olmadığını belirttik. İkinci olarak ise son günlerde Suriye muhalefet liderinin yönetimle, rejimle müzakere etmeye hazır olduğu açıklamasını hatırlattık. Üçüncü olarak ise bu cümle, Suriye hakkındaki metindeki diğer cümlelerle tutarlı değil. Çünkü bir yandan Suriye halkına sorunlarınızı kendi iradenizle siz çözün diyorsunuz, diğer yandan ise bu şekil bir şart koşmanız tutarlı değil ve sorunun çözümüne yardımcı olmayacak dedik" açıklamasında bulundu.
Papandreou'nun itirazlarını kabul ettiğini ve yeni bir formül önerdiğini belirten Loloğlu, "Biz de bu formülü kabul ettik ve yazılı bir şekilde Genel Sekreter Luis Ayala'ya ilettik. Yeni metinde 'Sosyalist Enternasyonal, Birleşmiş Milletlerin Suriye krizine barışçı çözüm gayretlerine desteklemektedir ve Suriye halkının beklenti ve talepleriyle uyumlu olarak, geçmişle tam bir kırılma, kopma anlamına gelecek yeni bir gelecek için Suriye halkına destek verecektir anlamına gelen bir cümle koyduk" dedi.
Metni bu haliyle taslakta yer almış olarak görene kadar takip edeceklerini belirten Faruk Loloğlu, Sosyalist Enternasyonel'in, içinde Türkiye'nin de yer alacağı bir çalışma grubu kurmaya karar verdiğini bilgisini de ekledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve heyeti, Portekiz'in Cascais kentinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonel toplantısının ikinci ve son gününde Portekiz'den ayrıldı.
Toplantıya BDP'yi temsilen katılan Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür'ün, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in TBMM'de sarfettiği sözleri Sosyalist Enternasyonal gündemine getireceği iddialı gündeme gelmişti.
(YHY-D)

05.02.2013 18:11:14 TSI

Editör: Wan Haber