‘Hamal arabası’ olarak bilinen üç tekerlekli yük araçları, geçmişte olduğu gibi bugün de işsizliğin yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Yüksekova’da yük taşıma işindeki önemini koruyor. Çoğu fakir ailenin tek geçim kaynağı olan 3 tekerlekli bisikletler, yaşları 13-20 arasında değişen çocuk ve gençler tarafından her geçen gün daha çok ilgi görüyor. Çarşı merkezi ve ara sokaklarda onlarca bisikletçi görmek mümkünken, bisikletçi çocuklar kendilerine etraftan seslenecek bir ‘Bisikletçi’ sesini duymak için etrafı dört gözle kontrol ediyorlar.

 

""

“MADDİ DURUMUMUZ KÖTÜ OLDUĞU İÇİN OKULU BIRAKIP BİSİKLETÇİLİĞE BAŞLADIM”
Bisikletçilerden Ferhat Menge, Yüksekova’da işsizliğin fazla olduğunu belirterek, “Bölgedeki şartlar ve işsizlik bizi zor durumda bırakıyor. Maddi durumumuz kötü olduğu için okulu bırakıp bisikletçiliğe başladım. Aileme destek vermek ve başka iş olmadığı için bu işi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.
Bisikletçilerden Rauf Bozkurt da, ilçedeki işsizliği dile getirerek, “Ben öğrenciyim. Okula gitmediğim zamanlarda bisiklet üzerinde çalışıyorum. Okul ihtiyaçlarımı, harçlığımı ve eve az da olsa katkı sağlamak için bu işi yapıyorum” diye konuştu.

""

Editör: Wan Haber