Atatürk ve Akdeniz Üniversitelerinde Arkeoloji bölümlerini kuran, Lykia ve Patara kazılarını başlatan, pek çok arkeolojik araştırmaya başkanlık ve bilimsel danışmanlık yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ) konferans verdi.
"Uygarlık Anadolu'da Doğdu" konulu konferans, Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Uğurlu, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Fahri Işık'ın, MÖ 1200-500 yılları arasında Anadolu'da köklenen Batı Uygarlığı'nın Ege'nin öte yakasına, Hellas'a sürgün verişinin bilimsel bulgularını aktardığı; her iki yakada Hitit ve Akha gibi büyük siyasal güçlerin çöküşüyle girilen ilkel kültürden, insan resminin soluklanıp canlandığı Klâsik Devrime geçişteki öncü adımların, ilk kez Anadolu topraklarında atıldığı gerçeğini vurguladığı konferansı ilgiyle dinlendi. Işık, anlattıklarını sunduğu slaytlarda yer alan resimler ve yazılı belgelerle de kanıtlayarak, "Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular, Yunan medeniyetinin Anadolu medeniyetinden etkilendiğini gösteriyor. Sanıldığının aksine, batı uygarlığının temelinde Yunan medeniyeti değil, Anadolu medeniyeti vardır" dedi.
Anadolu arkeolojisini temelden değiştirecek çalışmalarını 2012 yılında yayınladığı "Uygarlık Anadolu'da Doğdu" adlı kitapta toplayan, kitabından elde ettiği ve edeceği tüm geliri Patara kazılarına bağışlayan Prof. Dr. Fahri Işık'a Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli tarafından teşekkür plâketi takdim edildi. Ressam Yakup Hayro ise konferans sırasında yaptığı portresini armağan etti.
(ÖND-Y)

05.12.2012 14:41:49 TSI

Editör: Wan Haber