Erzincan'da tuğla fabrikası sahibi vatandaş fabrikasına gelen elektrik faturasındaki kayıp-kaçak bedelini mahkeme kararıyla geri aldı. Fabrika Sahibi Hacı Dalar, kaçak elektrik kullananlarının bedelinin, faturasını düzenli ödeyen vatandaşlardan alınmasına tepki gösterdi.
1999 yılından bu yana Erzincan Tren Garı altında bulunan Ağaoğlu Toprak Sanayi ve A.Ş adı altında faaliyet gösteren ve yıllık 10 milyon adet tuğla üretimi gerçekleştiren fabrikaya 2011 yılının ekim ayında 69 bin 200 liralık elektrik faturası geldi. Fabrika Sahibi Hacı Dolar 69 bin 200 liralık faturaya 7 bin 853 liralık kayıp kaçak bedeli yansıtıldığını tespit etti. Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'ye kayıp kaçak bedeli adı altında ödediği paranın geri verilmesi için 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açan Hacı Dalar, bir yıl süren dava sürecinin ardından 11 Aralık tarihinde hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme 2011 yılının Ekim ayında Hacı Dalar'ın ödediği kayıp kaçak bedelinin faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verirken, bu karar da aynı zamanda emsal teşkil etmiş oldu.
Fabrika Sahibi Hacı Dalar, kayıp kaçak bedeli ile ilgili olarak 7 bin lira civarında bir bedel gördüklerini belirterek, "Kullanmadığımız halde başkalarının kullandığı bedeli biz ödememek için bu davayı açtık ve davayı kazandık. Neticede biz kendimizi haklı gördük. Bu kayıp kaçaklar haksız bir şeydir" dedi. Elektrik faturası üzerinden her ay ortalama 45 bin lira civarının kayıp kaçak bedeli alındığını ifade eden Hacı Dalar, "Biz fatura üzerinden sadece bir ayı kayıp kaçak olarak dava açtık. Geçmiş dönemler aitte bize olan kayıp kaçak bedellerinin iadesi için mahkeme yoluna gideceğiz. Bu emsal bir karar oldu. İnşallah bir başkansının kullandığı elektriği bir başkası ödemez" dedi.
Adli mercilerde kayıp kaçak bedelini tacir sıfatıyla ferdi olarak dava açan ve lehte verilen ilk karar olması nedeniyle emsal teşkil edeceğini bildiren Hacı Dalar'ın Avukatı Mustafa Çağatay Çağan, tek bir faturada 7 bin 853 lira kayıp kaçak bedeli ödeyen fabrika sahibinin Erzincan 2. Asliye Mahkemesi'ne, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye, karşı kayıp kaçak bedelinin reeskont faiziyle birlikte geri ödenmesi için dava açtığını söyledi. Avukat Çağan mahkemenin bilirkişi raporu aldığını ve bilirkişi raporu ile alınan kayıp kaçak elektrik bedelinin haksız ve hukuka aykırı olduğu yönünde rapor verdiğini belirterek, mahkemenin 12 Aralık 2012 tarihinde davanın kabulüne ve kayıp kaçak elektrik bedelinin ARAS şirketi tarafından faiziyle geri ödemesine karar verdiğini bildirdi.
Avukat Çağan ev veya iş yeri sahiplerinin tüketici hakem heyetine müracaat ederek dava açabildiğini, ancak fabrika, imalathane gibi tesislerin ise tacir olduklarından ancak adli mahkemelerde dava açabildiklerini söyledi. Çağan bu nedenle kararın ilk karar olduğunu ve emsal teşkil ettiğini belirtti.
(CM-AT-AŞ-Y)

26.12.2012 11:51:43 TSI

Editör: Wan Haber