Kürtlerin Ezidi kolunun her yıl düzenli olarak 13 Nisan'dan sonra gelen ilk çarşamba günü kutladığı bayram bu yıl devasal bir şekilde kutlandı. 'Çarşema Sor' olarak adlandırılan bayrama katılım yoğun olurken Çocuk ve Kadınlara Güller Dağıtıldı...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Yaşam Alanı'nda ikamet eden Êzidî Kürtlerin inancında yeniden doğuşu simgeleyen kutsal "Çarşema Sor" Bayramı kutlandı.

Fidanlık Yaşam Alanı'nda yapılan kutlamaya Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Feleknaz Uca, DTK Kadın Komisyonu, DTK Barış Komisyonu'ndan Seydi Fırat, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, sivil toplum örgütü üyeleri ve Fidanlık Alanı sakinleri katıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Feleknaz Uca, bu bayramda Êzidîlerin Şengal'in her yanını sarı, kırmızı ve yeşille boyadığını, çocukların renk renk yumurtaları topladığını ifade etti. 3 Ağustos'un Êzidîler için kara bir gün olduğunu ve yaşanan DAİŞ katliamı sonucu binlerce Êzidînin yerlerinden göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Uca, bu nedenle "Çarşema Sor" bayramını buruk karşıladıklarını, üzgün olduklarını dile getirdi. Uca, "Şengal özgürleşmeyene kadar Çarşema Sor'u şenliklerle kutlamayacağız." dedi.

Çocuk ve Kadınlara Güller Dağıtıldı

Êzidî halkının kutsal bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Eş Başkan Gültan Kışanak ise Şengal'de kadın ve çocukların maruz kaldığı katliamın acısının ve travmasının hala sürdüğünün altını çizerek, her şeye rağmen bu kutsal bayramda yüzlerin güldüğünü belirtti. Aylardır belediye olarak Şengal'den gelen yurttaşlara yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kışanak, travmanın atlatılması için birçok sosyal ve kültürel etkinliğin yapıldığına işaret etti. Bu tür çalışmaların çok kolay olmadığına dikkat çeken Kışanak, en sevindirici şeyin çocukların, gençlerin ve kadınların yüzlerinin gülmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Êzidî Federasyonu adına konuşan Leyla Ferman ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de "Çarşema Sor" bayramını kutladığı etkinlikte, Kışanak, çocuklara ve kadınlara güller dağıttı. Fidanlık Yaşam Alanı'nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Kışanak, Êzidî kadınlarla tek tek sohbet edip, bayramlarını kutladı.

 

Editör: Wan Haber