Şimşek, Ocak-Eylül dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 merkezi yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Eylül’deki açık ile birlikte yılın ilk dokuz ayında bütçe açığının 11.9 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

Şimşek’in verdiği bilgilere göre, Ocak-Eylül döneminde bütçe giderleri yüzde 10.5 artışla 325.4 milyar liraya, bütçe gelirleri ise yüzde 8.1 artışla 313.5 milyar liraya çıktı.

“YENİ VERGİ ÇALIŞMASI YOK”
Şimşek, basın toplantısında soruları yanıtlarken, “Şu aşamada yeni vergi konusunda somutlaşmış bir çalışma yok. Vergi oranlarında herhangi bir artış öngörmüyoruz” dedi.

2015 yılı bütçesini Meclis’e bugün gönderecklerini belirten Şimşek, yeni yılın bütçesine yeniden yapılandırmadan gelir beklentisi koymadıklarının da altını çizdi.

PETROLDE DÜŞÜŞLER VE CARİ AÇIK
Gelecek yıl para ve maliye politikasını sıkı tutmaya devam edeceklerini de belirten Şimşek, petrol fiyatlarında aşağı yönlü trendin sürmesi durumunda, 2015 yılında cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının da yüzde 5′in altına inebileceğini vurguladı.

Şimşek, “Türkiye yüzde 3-4 aralığında büyümeye razı olamaz, tekrar yüksek büyüme patikasına girmemiz lazım; bunun için kapsamlı mikro reformlar gerekli” diye ekledi. (DHA)

Editör: Wan Haber