Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Güçsüzler Evi'nin konukları, barınma ve sağlık hizmetlerinin yanında, yeni iş olanaklarıyla da buluşturuluyor. Konukevinin en önemli özelliği ise bu alanda "kesintisiz" 12 ay hizmet veren Türkiye'nin tek belediye kuruluşu olması.
Ailevi, ekonomik ya da ruhsal nedenlerle sokakta yaşamaya başlayan; parkları, bahçeleri, köprü altlarını, kaldırımları ve bankamatikleri kendine mesken edinen İzmirli "evsizler", soğuk kış günlerinde sığınacakları sıcacık bir yuvaya sahip olmanın "buruk mutluluğunu" yaşıyor. Sokaktaki kimsesiz erkeklere yılın 12 ayı hizmet veren Türkiye'nin tek belediye kuruluşu Müyesser Turfan Güçsüzevleri, özellikle dondurucu soğuklarda "tam kapasite" çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Güçsüzler Evi'ne gelenlerin sağlıktan giyime kadar her türlü ihtiyaçları gideriliyor. 1860 yaş arası evsiz erkeklere kucak açan Müyesser Turfan Güçsüzler Evi, kopuk ailelerin birbirlerini bulmalarına da olanak sağlıyor.
Zabıta ekipleri, devriye gezen emniyet güçleri ya da ihbar üzerine harekete geçen Güçsüzler Evi yetkilileri tarafından bulundukları yerden alınan evsizler, hem soğuk havalardan korunuyor hem de sıcak bir yuvaya sahip oluyor. Önce sıcak bir banyo olanağına sonra da temiz giysilere kavuşan kimsesizler, yemek ve yatak gibi temel ihtiyaçlarının dışında sağlık hizmeti de alabiliyor. Eşrefpaşa Hastanesi'nde sağlık kontrolleri yapılan vatandaşlar, 3 ay süreyle misafir ediliyor. Yaşı uygun olanlar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile yapılan koordineli çalışma ile Huzurevi/Bakım merkezlerine yerleştiriliyor, çalışmaya müsait olanlar iş bulma kurumuna yönlendirilerek iş bulmaları sağlanıyor. Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nden kendi işini yapabilir derecede sağlıklı, akli dengesi yerinde olan, sürekli tedavi gerektiren hastalığı bulunmayan kimsesiz erkekler yararlanabiliyor. Sokakta yaşayan kimsesizleri bildirmek isteyenler 361 00 82 numaralı telefondan Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'ne ulaşabilir.
Geçtiğimiz yıl burada "konuk" edilen evsizlerden 20'si Huzurevi/Bakımevine yerleştirildi, 70 kişi iş bularak çalışmaya başladı. 20 kişi istekleri üzerine memleketlerine gönderilirken bir kısım vatandaşın da aileleriyle görüştürülerek evlerine dönmeleri sağlandı.
"Buraya gelim iki ay oldu. Böyle hizmet veren kuruluşların fazlalaşmasını istiyorum. Sokakta kalan insanlarımız, mağdur olan insanlarımız burada sıcak bir yemek yiyor, şefkat görüyor, düzenli bir şekilde yatıp kalkıyor. Belediye'ye çok teşekkür ediyoruz. İnsanlarımızın çoğu dışarıda ve böyle yerlere çeşitli nedenlerle geliyor. Kader mahkumları var. Ben böyle kurumları sokaktan kurtarma kuruluşu olarak görüyorum. Ressam ve tabelacıydım ben. Eski sistem klasik olarak fırça ile çalışıyorduk. Şimdi fırça olayı kalktıktan sonra teknolojiye yenik düştü bu el sanatı. Herhangi bir sosyal güvencemiz yok, huzurevini bekliyorum."
(AH)

10.01.2013 12:45:46 TSI

Editör: Wan Haber