ANKARA - Evde sağlık hizmeti personeline hasta ve hasta yakınlarının psikolojisi anlatılacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği Genel Başkanı Orhan Koç, evde sağlık hizmeti sunan personele yönelik sertifikasyon çalışmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Sağlık hizmeti sunulan kişilerin özelliklerine göre daha spesifik eğitim amalarını önemsiyoruz. Bu konuda yakında sertifikasyon programları yapılacak." dedi.

Evde sağlık hizmetleri kapsamında 766 hekim, bin 589 hemşire, 222 tıbbi sekreterin görev aldığını aktaran Koç, "Kişilere hemşirelik ya da hekimlik eğitimi verilmeyecek. Bu kişiler zaten hemşire ve hekim. Ama karşıda hizmet verdiğiniz kişi 30-40 yıldır yatağa bağlı olabilir. Bu kişilerin psikolojik sorunları başlamıştır, bir ruhsal çöküntü olabilir. Aile bireylerinde de psikolojik ve sosyal sorunlar oluşabiliyor. Ev ortamını, aile bireylerinin durumunu da iyi anlamanız, onları rencide etmeden, onların da sorunlarını dikkate alarak bu hizmeti vermeniz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Hasta ve hasta yakınlarının psikolojisi kadar, hastalarda oluşabilecek başka sağlık riskleri konusunun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Koç, "Hizmet verdiğiniz kişilerin öze hastalıkları ve durumlarına göre oluşabilecek daha sonraki sağlık sorunlarını önceden tedbir alarak engellemeye dönük bir eğitim olacak." ifadesini kullandı.

Koç, bu eğitimlerin Sağlık Bakanlığı ya da Bakanlık tarafından onaylanmış müfredat kapsamında sivil toplum tarafından da verilebileceğini söyledi.
CİHAN

Editör: Wan Haber