Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, evde bakım ücreti hizmetinden faydalanan engelli ve bakıcının ekonomik durumlarındaki değişimi 15 gün içinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirmelerini istedi.
2006 yılından bu yana evde bakım ücreti verdiklerini ve Samsun'da 9 bin 985 ailenin bu hizmetten yararlandığını ifade eden İpekdal, "Evde bakım ücreti hizmetinden faydalanmanın bazı koşulları var. Bu koşulların ilki, engellinin ağır özürlü raporunun olması; ikincisi ise, aile içinde kişi başına düşen gelirin 467 TL'den az olmasıdır. Yürürlüğe giren İntibak Yasası'yla birlikte ailelerin gelir durumunda değişimler meydana gelecektir. Bizim kurum olarak ailelerimizden isteğimiz, engellinin ve bakıcının ekonomik durumlarındaki bu değişimi 15 gün içinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze bildirmeleri, İl Müdürlüğümüze bildirme imkanları yok ise İlçe Müdürlüklerimizle bağlantıya geçmeleridir" dedi.
Ayrıca, engelliye verilen bakım hizmetinin üçüncü bir şahsa devredilemeyeceğini belirten İpekdal, engelli bireyin ikametinin değişmesi, engelli ve bakıcının evlenme, boşanma, vefatı ve engellinin ağır engellilik durumunun ortadan kalkması hallerinde de ailelerin 15 gün içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ve İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Ailelerin zaman zaman engelli bireyin vefatı, gelir durumlarındaki ve hane halkı sayısındaki değişiklikler, ikamet ettikleri adresin değişikliği gibi hususlarda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne geç bilgi verildiğini ve bunun sonucunda da vatandaşın yüklü miktarda geri ödeme yaptığının altını çizen İpekdal, "Haksız kazancın önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın mağdur duruma düşmemesi için özürlü evde bakım ücretinden yararlanan ailelerin bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.
(SAM-SLH-Y)

24.01.2013 15:03:31 TSI

Editör: Wan Haber