Böbrek yetmezliği hastalarına, ailelerine ve topluma katkıları açısından önemli bir hizmet olan ev hemodiyalizi hizmeti artık Kayseri'de de verilmeye başlandı.
Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz, yaptığı açıklamada, ev hemodiyalizini yapmak isteyen hastanın en az 1 ay olmak koşuluyla bir diyaliz merkezinde eğitim alması gerektiğini vurgulayarak, "Bilindiği gibi bundan kısa bir süre öncesinde bir derneğin düzenlediği organizasyonda Ev Hemodiyalizi konusunda Ege Üniversitesi Nefroloji Bölümü'nden Prof.Dr. Ercan Ok ve ekip arkadaşları konuşmacı olarak katılmışlardı. Kayserimizde bu tarihten sonra eğitime başlayan iki hasta bu hizmetten faydalanmaya başladı. Birisi de eğitimi tamamlamak üzeredir. Yakında o arkadaşımız da evinde tedaviye başlayacaktır" dedi.
Eryılmaz, Türkiye'de haftada üç kez hemodiyaliz cihazına bağlanarak hayatını sürdüren yaklaşık 55 bin böbrek hastası bulunduğunu belirtti. Eryılmaz, 2010 yılının ikinci yarısından itibaren SGK'nın, hemodiyaliz hastalarının evde diyaliz ücretini karşıladığını hatırlatarak, "Türkiye genelinde 55 özel klinik ile 8 devlet hastanesi bünyesinde yaklaşık 6 bin hastaya hemodiyaliz hizmetini, Almanya merkezli Fresenius Medical Care şirketi sağlıyor. Fresenius Medical Care evde hemodiyaliz için gereken hemodiyaliz cihazı ve su sistemini hiçbir ücret almadan hastanın evine kurmaktadır. Dolayısıyla hastalar ekstra maddi külfete girmeden, devlete de ilave yük getirmeden bundan yararlanmaktadır" diye konuştu.
Ev hemodiyalizine başlamak için en önemli koşulun istemek olduğunu belirten Dr. Eryılmaz, alınacak eğitimin haftada 3 gün diyaliz sırasında 1-1.5 ay kadar sürdüğünü, her hastanın diyaliz günü ve zamanını kendi seçebildiğini ve hastaların ek hiçbir ücret ödemesi gerekmediğini vurguladı.
(AÖ-Y)

28.01.2013 14:11:14 TSI

Editör: Wan Haber