Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Güney Kıbrıs'ın ekonomik sorunlarını görüştü.
Euro Bölgesi Maliye Bakanları, yeni başkan Jeroen Dijsselbloem önderliğinde Brüksel'de ilk Euro Bölgesi toplantısını gerçekleştirdi. Dijsselbloem, Avrupa Birliği Konsey Binası'na gelişinde yaptığı açıklamada bakanların Güney Kıbrıs'taki bankacılık krizini tartışmaya devam ettiklerini ve Mart ayında bir anlaşmaya varmak için çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.
Dijsselbloem, "Bugün bazı gelişmeler olması için çalışıyoruz. Fakat bildiğiniz gibi önümüzdeki günlerde Kıbrıs'ta seçim yapılacak. Bu yüzden Mart ayına kadar bir karara ulaşmak istiyoruz" dedi. Dijsselbloem ayrıca grubun ekonomik durumun rutin değerlendirmesinde Euro döviz kuru gücünün tartışabileceğini belirterek, "Biz her zamanki gibi Euro Bölgesi'nin ekonomik durumunu ele alacağız ve toplantıda bu konu da gündeme gelebilir" dedi.
Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande Avrupa Parlamentosu'na hitaben yaptığı konuşmada, kur politikalarını Fransız siyasi gündeminin tepesine kadar taşımıştı. Hollande, son aylarda para biriminin değer kazanmasıyla birlikte Euro Bölgesi ihracatında rekabetin azalmasına tepki olarak Euro döviz kuru için orta vadeli bir hedef belirlenmesi konusunda Euro Bölgesi'ne baskı yapmıştı.
Toplantıya katılmak üzere Brüksel'e gelen Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici de Euro Bölgesi'nin kur politikasında daha yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Biz de döviz kurları hakkında konuşacağız. Çalışmalarımız sayesinde Euro'nun yeniden güçlendiğini biliyoruz. Ancak G20 çerçevesinde, döviz kurlarının istikrarını sağlamamıza yardımcı olması için ortak bir yaklaşıma sahip olmak adına bir müzakere düzenlenmesi gerekiyor." dedi.
Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ise politikaların, dövizi zayıflatmak yerine rekabet gücünü arttırmak üzerine odaklanması gerektiğini söyledi.
Euro Bölgesi toplantısının ilerleyen saatlerde Eski Euro Bölgesi Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker onuruna veda yemeği verilmesi ile son bulması bekleniyor.
(CC-YHY-D)

11.02.2013 19:21:26 TSI

Editör: Wan Haber