Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Merkezi İstanbul'da bulunan TESEV üyeleri çeşitli illere dağılarak, sivil toplum örgütü temsilcileri, bazı ekonomik kuruluşlar, gazeteciler, insan hakları kuruluşları, aydınlar ve kanaat önderleriyle görüşüyor.

VAN'DAKİ GÖRÜŞMELER

Son yaşanan olaylardan dolayı ülkede yaşanan belirsizliğe, hukuksuzluklara ve ihlallere karşı örgütlenmeyi amaçlayan TESEV'den bir heyet önceki gün Van'a da geldi.

Heyet Van Kent Konseyi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van Bölge Barosu, Van Kadın Derneği (VAKAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum Der Van Şubesi ile bazı gazeteci ve kanaat önderleriyle görüştürmeler gerçekleştirdi.

'ETİK KURUL'

VAKAD'da gerçekleşen görüşmede konuşan TESEV yetkilileri, görüşme yaptıkları kesimlerden bir "Etik Kurul" oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Zaman zaman AB'nin de Türkiye'ye bu tür önerilerde bulunduğunu belirten TESEV'liler, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ifade etti.

VAKAD aktivistleri de, görüşmeden memnuniyet duyduklarını belirterek, özellikle kadınlarla ilgili olan ve diğer tüm konularda hedeflenen bu kurula katkı sağlayacaklarını söyledi.

"AMAÇ, DEMOKRATİKLEŞME"

Gazetemize konuşan TESEV Araştırma İletişimi Direktörü Dr. Itır Akdoğan da, girişimlerinin tamamen demokratikleşme ile ilgili olduğunu söyledi.

Görüşmelerde kapsamlı fikir alışverişlerinde bulunduklarını belirten Akdoğan, "Bizim buradaki amacımız demokratikleşmedir. Cezasızlıkla mücadeledir. Hukukta düzenlemelerdir." diye konuştu.

GİRİŞİMİN HEDEFİ

Ülkede ihlal gibi gözüken ancak buna ilişkin her hangi bir düzenlemenin de yapılmadığı birçok konu başlığı var. 

Bunlardan bir tanesi de cezasızlık; çeşitli olaylarla ilgili tutuklanan failler ceza almadan kurtulabiliyor. 

Ya da ortaya çıkan ekonomik ve sosyal bunalımlar, çeşitli biçimlerdeki insan hakları ihlalleri, bunların giderilmesi için de herhangi bir çaba gösterilmiyor.
TESEV'in oluşturacağı 'Etik Kurul', bu konu başlıklarından hareketle, yeni düzenlemeler için yetkililer üzerinde bir baskı mekanizması oluşturacak çabalar içinde olacak.

Editör: Wan Haber