Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, İzmir'e gelen turist sayısının 5 milyonun altına düşmemesi gerektiğini belirterek, "EXPO 2020 adayı şehrimize en az nüfusumuz kadar turist istiyoruz" dedi.
ETİK Başkanlığı ile birlikte Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten İşler, İzmir ve Ege Bölgesi'nin turizm performansı ve İzmir'in EXPO 2020 sürecini değerlendirdiği açıklamasında, bölge turizminin gelişimi için gelen turist sayısının 5 milyonun altına düşmemesi gerektiğini söyledi.
Verdiği Fransa örneğinde Eyfel Kulesi'ni yılda 6 milyon insanın gezdiğine dikkat çeken Başkan İşler, şöyle konuştu: "Eyfel Kulesi'nin zenginliklerinden çok daha fazlasına sahip olan güzel İzmir'imize gelen turist sayısı bu rakamın ancak dörte biri oranında kalıyor. Bizler, Türkiye ve Ege turizminin gelişimi için, İzmir'e gelen turist sayısının 5 milyonun altına düşmemesi gerektiğine inanıyoruz. ETİK olarak şunu yüksek sesle dile getirmek istiyoruz , en az nüfusumuz kadar turist istiyoruz. İzmir'in bu güzelliklerini dünyayla paylaşmak istiyoruz. İzmir'in topraklarından çıkan bereketi, 8500 yıllık tarihini, kültürünü, gastronomisini dünya insanıyla, dünya turizmiyle paylaşmak istiyoruz. Bu toprakların insanı olarak cömertliğimizi, yaşam tarzımızı ve paylaşım arzumuzu dünya turizm olgusu içinde paylaşmak, üretmek istiyoruz"
2013 yılı turizm beklentilerini de dile getiren İşler, İzmir'in turizmde sıçrama göstereceği en önemli konulardan birinin EXPO 2020 serüveni olduğunu belirtti.
2013 yılının, 2012'nin bir devamı olacağını, ancak İzmir,Ege ve Türkiye turizmi olarak 2012 yılı rakamlarının üzerine çıkılacağını öngördüğünü anlatan İşler, sözlerine şöyle devam etti: "Tahmini olarak, Türkiye turizmi için 3 ile 5, Ege turizmi açısından da 3 ile 4 civarında bir artış bekliyoruz. İzmir'in turizmde sıçrama göstereceği en önemli konulardan biri de şüphesiz EXPO 2020 serüvenidir. EXPO 2020'yi alma yolunda İzmir'e aktarılacak olan finans gücü, şehir turizmine, kültürüne ve gastronomisine vereceği ivme son derece önemlidir. İzmir böylelikle EXPO serüveniyle Türkiye turizmdeki ihmal edilmiş olmaklığını bu vesile ile bertaraf etmiş olacaktır. İzmir turizminin kaldıraç özelliğine sahip olacağı en önemli ve tek öğe EXPO 2020'dir. Bu nedenle biz İzmirli turizmciler olarak EXPO 2020'yi çok önemsiyoruz ve bu sefer bu büyük organizasyonu İzmir'e getireceğimize de tüm Egeli turizmciler olarak tüm kalbimizle inanıyoruz. EXPO Yönlendirme Kurulu üyesi biri olarak net ve açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, EXPO 2020'nin tek ve en güçlü adayı İzmir'dir."

"EXPO'YU KAZANMAKTAN ŞÜPHE ETMİYORUZ"
EXPO 2020 sürecinin önemine vurgu yapan İşler, "Bugün EXPO 2020 bir İzmir projesi gibi görünse de, aslında tüm Ege bölgesinin, hatta Türkiye'nin bir projesi olmuştur. Bu noktada EXPO 2020'ye devlet ve hükümet olarak da son derece sahip çıkılmaktadır. Yerel yönetimlerle birlikte İzmir'in menfaati doğrultusunda el ele vererek tek bir yürek olarak çalışmalar devam etmekte. EXPO 2020 çalışmalarında Yönlendirme ve Yürütme Kurulu Başkanı , İzmir Valimiz Sn Cahit Kıraç göreve başladığından beri şehirde bu hususta çok iyi bir sinerji yaratmıştır . Devlet, yerel yönetim, sektör işbirliği ve uyumunu yaratarak İzmir'in EXPO 2020 tanıtımlarında çıkardığı sese damgasını vuran önemli çalışmalarda önder ve rehber olmuştur. İzmir aday ülkeler arasında tek tecrübeli ülkedir. İzmir iklimi, kültürü,yaşam tarzı,kumu ,denizi,güneşi,gastronomisi,sağlık turizmi,termali ile EXPO 2020' nin en güçlü adayıdır .Kesin EXPO'yu kazanacağız, bundan asla şüphe etmiyoruz" diye konuştu
İşler, 2023 turizm stratejisi kapsamında İZKA moderatörlüğünde olmak üzere yerel yönetimler, İzmir Valiliği ve ETİK olarak, Kültür Turizm Bakanlığı ile koordineli çalışarak ve İzmir'e yönelik turizm hedeflerini başarmayı düşündüklerini kaydetti.
(HE-ERG-Y)

23.01.2013 11:26:44 TSI

Editör: Wan Haber