Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin et ve et ürünleri tebliğine göre firmalara 3 Mart 2013 tarihine kadar uyum süresi verildiğini hatırlatarak bu tarihten sonra Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacağını kaydetti.
5 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinin tüketicinin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde önemli bir adım olduğunu kaydeden Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Yeni düzenlemeye göre, kanatlı eti ile kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmesinin yasaklandığını hatırlattı.
Kırmızı etler ve kanatlı etlerin kendi içinde karıştırılabileceklerini anlatan Keskin, "Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmemektedir. Bundan dolayı 'ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün' olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde 'ısıl işlem görmüş sucuk' tanımı kullanılmaktadır. Et ve Et Ürünleri Tebliği ile fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilmesi de yasaklanmıştır. Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikleri belirleyen tebliğ ile ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallarda getirilmiştir. Buna göre, ürün isimleri, aynı renk ve yazı karakterinde olmalı ve yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde belirtilmelidir" dedi.
Bu konularda faaliyet gösteren işletmelere 3 Mart 2013 tarihine kadar uyum süresi verildiğini bildiren Keskin, "Bu tarihten sonra Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacaktır" diye konuştu.
(SC-İÇ)

04.01.2013 14:04:08 TSI

Editör: Wan Haber