Esnaflardan Mehmet Ali İşbilir isimli esnaf, diğer esnaf arkadaşlarının da düşüncesini yansıtan bir cümleyle durumu şöyle özetledi; "İnşallah 2016, 2015 gibi olmaz, çünkü geçen yıl bizim için kayıp bir yıl oldu..."

Çatışmaların yeniden devreye girdiği 2015 yılı özellikle bölge esnafı için oldukça sıkıntılı bir yıl oldu. Turizm başta olmak üzere birçok alanda faaliyetler dondurulurken, ekonomide de tam anlamıyla bir durgunluk, zaman zaman da gerileyerek kriz noktasında olumsuzluklar yaşandı.

Bu durum ise, iki depreme maruz kalan ve yoğun göç alan Van'da esnafın, diğer illere nazaran daha da sıkıntılı bir yıl geçirmesine neden oldu.

GİDER ÇOK GELİR YOK

Son yıllarda yoğun göç alan Van'da yeterli istihdam alanları olmadığı için büyük bir işsizlik durumu yaşanıyor. 2011 yılında meydana gelen depremler de ildeki nüfusu büyük oranda mağdur etti. 

Bölgede yaşanan çatışmaları da eklediğimizde Van'da esnaf sadece memurun eline bakıyor.
Gazetemize konuşan Mustafa Abi isimli esnaf kira, vergi, elektrik, su ve eleman gideri gibi giderlere karşılık gelirin çok az olduğunu söylüyor.
2011 yılından bu yana Van'da esnafın yıldan yıla daha da zarar etmeye başladığını ve 2015 yılının en kötü yıl olduğunu belirten Abi, "Giderimiz çok, ama gelirimiz de yok diyebiliriz. Zar zor ayakta duruyoruz. Biz aslında sabır ediyoruz, belki işler düzelir diye. İnşallah düzelir, ne diyelim" şeklinde konuştu.

"2015 KAYIP YIL OLDU"

Mehmet Ali İşbilir isimli esnaf da, 2015 yılın kendileri için kayıp yıl olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İnşallah 2016, 2015 gibi olmaz, çünkü geçen yıl bizim için kayıp bir yıl oldu. İnsanlarda para yok. Kaygı çok. Herkes ortamdan kaygılı, acaba yarın ne olur diye düşünüyor. Kimse bırakın lüks bir şey almayı en gerekli ihtiyaçlarını da karşılamıyor. Biz geçen yıl resmen iflasın eşiğine geldik. İnşallah bu sene aynı durumu yaşamayız, yoksa hakikaten esnafın yarısından fazlası artık kapısına kilit vuracak."

ÇÖZÜM NEDİR?

İşbilir, Van özelinde yapılması gerekenler olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Bir kere bu çatışma ortamının son bulması lazım. Çünkü korku ortamı ticareti engelliyor. Ayrıca Van'da depremden dolayı yaşadığımız sıkıntılar var. Çoğu esnaf borcunu ödeyemediği için kredi alamıyor. Bir sicil affının çıkarılması lazım. Vergi terkininin olması lazım. Depremde insanların evleri yıkıldı, çoğu kişi ellerinden gitmesin diye varını yoğunu TOKİ taksitlerine yatırıyor. Bu taksitler ertelenebilir. Ama en önemlisi de bir güven ortamı olmalı, bu olursa belki bir şekilde esnaf başının çaresine bakar."

BAKANLIKLA GÖRÜŞÜLECEK

Bu arada Van'daki özel durum nedeniyle esnaf temsilcilerinin önümüzdeki günlerde Vergi Terkini, Sicil Affı, faizsiz KOSGEB kredisi, TOKİ fiyatlarının yeniden düzenlenmesi ve taksitlerinin ertelenmesi konusunda ilgili bakanlıkla görüşmeye hazırlandıkları öğrenildi.

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber