Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın kredi almak istediğinde birçok engelle karşılaştığını söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu Toplantısı'nı Afyonkarahisar'da gerçekleştirdi. Güral Afyon Otel'de düzenlenen toplantıya, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak ile bölgedeki illerin odalarının başkanları katıldı. Esnaf ve zanaatkarın krediye ulaşma konusunda bir hayli sıkıntısının olduğunu kaydeden TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yıllar önce ödenmediği belirtilen borçların, kredi almak isteyen esnafın karşısına çıkarıldığını söyledi.
Ticaretin bir alışveriş olduğunun altını çizen Palandöken, "Sen 20 yıl evvel Mehmet Amca'dan şeker aldın, Ahmet Amca'ya gaz borcun vardı. Verdiğin çek karşılıksız çıktı. Ben 20 senedir ticaret yapıyorum. Alacağını ödemeden bu işi idame ettirebilir miyim? Kredi alamazsın deniyor. Krediye nasıl ulaşacağız? KOSGEB kredileri var, teşvik kredisi var. Esnaf ve zanaatkarın gelişmesi için kurulan Halk Bankası var. Verdiği kredilerden esnaf ve zanaatkar tam olarak istifade edemiyor. 2003-2009 yılında iki kere sicil affı çıktı. Özel bankalar da kamu bankaları da buna itibar etmiyor. Devlet 'para burada' diyor, ama esna ve zanaatkar gittiği zaman binbir zorluk çıkarılıyor. Eşinin kefaletiyle, kefilinin kefaletiyle öyle bir cendereye alındık ki belki de doğrusu yapılıyor gibi görünse de esnaf ve zanaatkarın krediye ulaşması hayli zorlaştı" dedi.
Paranın tek elde ve yabancı ülkelerin elinde toplanmasının ekonomiye faydalı olmayacağına dikkat çeken Palandöken, "50-100 tane küçük küçük marketleri buraya getirirseniz paraların tek elde toplanmasına yol açarsınız. Burada çöp konteynerleri kalır. Para İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer vilayetlere transfer olur, ya da yabancı ülkelere paralar gider. Burada sanayi de gelişmez o zaman, güzel tesisler de yapılmaz. Anayasamız, 173'üncü maddesinde esnaf ve zanaatkârın geleceğinin teminat altına alınması hakkında hüküm koymuşlar. AVM'ler sadece kişisel zenginliğe yöneliyor. Her şeyin onların olursa bu gökkubbe bile onlara dar gelir, az gelir. Afyon'un esnafına yazık olur" diye konuştu.
Avrupa ülkelerinde büyük marketlerin şehir dışında inşa edildiğini vurgulayan Palandöken şöyle devam etti:
"Biz demiyoruz ki anadan babadan gördüğümüz usüllerle devam edelim. Bu hangi Avrupa ülkelerinde var? Onların marketleri hep şehir dışında. Perakendecilik sektörü yaşatılıyor. Biz diyoruz ki, sadece Avrupa Birliği'ne, Avrupa ülkeleri müktesebatına uyum için olsa bile bu düzenlemeyi getirin ki esnaf ve zanaatkâra yazık olmasın. İş bittikten sonra çare aramak kimsenin işine gelmez."
Öte yandan, TESK'in Afyonkarahisar'daki toplantısına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yoğun gündem dolayısıyla katılamayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, TEsk Başkanı Bendevi Palandöken kürsüde hitap ederken telefonla aradı.
(MK-SK-YHY-Y)

22.01.2013 18:20:09 TSI

Editör: Wan Haber