Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB), Türkiye'de ilk kez esnaf çocuklarına yönelik olarak, üniversiteye hazırlık kursu düzenliyor.
MESOB tarafından Malatya Valiliği koordinasyonunda yürütülen SODES destekli "Eğitimle Geleceğe Projesi" kapsamında üniversiteye hazırlık kursuna gönderilen 50 esnaf çocuğuna, ücretsiz olarak kitap ve kırtasiye dağıtımı da yapıldı.
Şoförler ve Otomobilciler Odası'nda düzenlenen kitap dağıtım törenine, kursa katılan esnaf çocukları ile birlikte velileri katıldı.
Törende konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin, "Özellikle geleceğe hazırlamak için esnaf ve sanatkar camiası olarak bizim tek amacımız vardı. Esnafımızın çocuklarını da üniversiteli yapmak, eğitimli yapmak... Her zaman esnaflıkla uğraşacak değiliz. Ama mutlaka bizim çocuklarımızın da diğer çocukların aldığı eğitimi alması gerektiğini düşündük. Onun için bu projeyi başlatan başta Sayın Valimize ve proje asistanımıza ve kendisine yardımcı olan genel sekreterimize ve projeye yardımcı olan bütün personelime teşekkür ediyorum. Gençler gözlerinizdeki ışıltıyı ben görüyorum. Hocalarımızla da görüştük, sizlerin mutlaka başarılı olmanızı istiyoruz. Başarılı olmanın sırrı nedir? Çalışmaktır, işi ciddiyete almaktır, hocalar ile birebir görüşmektir. İşi ciddiye alırsanız, siz kendinize güvenirseniz, inanın ki başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. Çünkü babanıza baktığınız zaman, aile kültüründen gelen gelenekleri bilen, örf ve adetleri bilen bir toplumun çocuklarısınız. Sizden tek isteğim mutlaka derslere katılmanız. Eğer hocalarınızda bir sıkıntı görürseniz mutlaka bize bildirin. Kitaplarınızda eksiğiniz olduğu zaman bize bildirin. Bir sıkıntınız olduğu zaman bir baba olarak, bir kardeş olarak bizlere başvurmanızdır. Ben öğretmenlerimize inanıyorum ve güveniyorum. Öğretmenlerimiz çok iyi bir eğitim vererek sizleri geleceğe hazırlayacak ve sizin için çaba harcayacaklarına ben yürekten inanıyorum. Tek amacım ve isteğim tekrar söylüyorum sizin işi ciddiye almanızdır. Başka bir işiniz yok arkadaşlar, tek bir işiniz var o da ders çalışmak, öğretmenlerinizin verdiği ödevleri birebir yapmak. Aslında hocalarınızı sıkıştırıp; hocam benim şu dersten eksiğim var, benim şurada ne yapmam gerekir deyip hocalarınızla beraber oturup, beraber tartışıp o eksiklerinizi tamamlamalısınız. Bu cevher hepinizde var. Gençler hepinize bakıyorum, ilk kayıt yapmaya geldiğiniz zaman da baktım, hepiniz pırıl pırıl gençlersiniz. Çünkü bu ülkenin geleceği sizin ellerinizde, size emanet edilmiş. Sizin de bunun sorumluluğunu taşımanız için mutlaka ve mutlaka öğretmenlerinizin söylediklerini birebir uygulamalısınız. Saygıda asla ve asla kusur yapmamalısınız. Eğer bir gün bu toplum saygıyı kaybederse, her şeyi kaybeder. Bizim dönemimizde ne derlerdi biliyor musunuz? Aileler öğrencileri öğretmene götürüp; 'eti senin, kemiği benim' derlerdi. Ama bugün yetişen çocuklar ile o dönemlerde yetişen çocuklar arasında çok fark var. Sizin yapacağınız tek başınıza değil ailenizle beraber, kendi eğitim gördüğünüz kuruluşla beraber bütün sıkıntıları beraber oturup beraber çözelim" ifadelerini kaydetti.
"Benim esnafımın çocuğu da çıksın bir dershaneye gitsin. O dershanede diğer çocuklarla beraber mücadele etsin. Benim tek amacım buydu. Sizi bir geleceğe hazırlamak. Eğitim çok önemli. Eğer bundan sonra siz eğitimdeki o başarıyı gösteremezseniz, üniversite diploması almazsanız, inan ki babalarınızın yaptığı meslekleri 10 yıl sonra sizlere yaptırmazlar. Bunu kafanıza koyacaksınız. Mutlaka ve mutlaka benim burada başarılı olmam lazım, ailemin bana verdiği desteği, babamın bağlı olduğu teşkilatın bana verdiği desteklerden dolayı ben bunları mahcup etmeyeceğim diyerek ve kafanızda soru işareti olmadan bunu yazacaksınız. Eğer bunu yazarsanız ve böyle düşünürseniz gece ve gündüz benim personelim başta olmak üzere, öğretmenlerimizle birlikte hep yanınızdayız. Maddi ve manevi olarak sonuna kadar hep arkanızdayız. Ama en büyük görev ve sorumluluk sizlerin ve ailelerinizin. Belki aileleriniz ile görüşeceğim, sizlerle birlikte oturacağım, öğretmenlerinizle görüşeceğim, hepinizle birebir de görüşeceğim, mutlaka sorunlarını ve sıkıntılarını çözmeye çalışacağım. Benim buradaki amacım haydi kurs yaptım, çocukları getirdim, ne olursa olsun amacında değilim. Benim amacım yaptığım işte başarılı olmak" diyen Keskin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eğer başarılı olunmayacaksa, bir arkadaşımız dahi ben böyle geldim, böyle gideceğim diyecekse bu kursta yeri yoktur. Diğer çocuklarımızın motivasyonunu bozmaya kimse müsaade etmez. Böyle düşünen arkadaşlarımız var ise gidip öğretmenleri ile görüşüp bu benim kalemim değil, ben burada başarılı olamayacağım, beni mazur görün, ben çıkacağım desin. İnşallah içinizde, son sınavlarda o bilboardlarda resimlerinizi görmek istiyorum. Pırıl pırıl gençlerin o bilboardlarda, Malatya'nın göbeğinde, en azından içinizden yüzde ellinizi görmek istiyorum."
Proje Koordinatörü Seher Göl Şahin ise, "Eğitimle Geleceğe Projesi Malatya Valiliği koordinasyonunda, Malatya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından yürütülen, Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilmektedir. Proje ortağımız Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifidir. Projemiz kapsamında biz esnaf çocuklarını özellikle ticari taksi sahibi esnaf çocuklarına ücretsiz üniversiteye hazırlık kursu planladık. Proje kapsamında 50 tane öğrencimiz üniversiteye hazırlık kurslarına devam etmektedir. Proje kapsamında kursiyerlerimizin daha iyi eğitim alabilmeleri, eğitimdeki fırsat eşitliğine daha rahat ulaşabilmeleri açısından onların eğitimlerine uygun bir şekilde hazırlamış olduğumuz konu anlatımlı, soru bankası ve test kitapçıkları hazırladık. Kursiyerimize eğitimlerde kullanılmak üzere konu anlatımlı, soru bankaları ve yaprak test olmak üzere 14 kitap ve 15 test kitapçığı dağıtılmıştır. Proje süresi 12 aydır. Üniversite sınavlarımızdan sonra kursiyerlerimize proje süresince mesleki danışmanlık ve rehberlik eğitimi verilecektir" şeklinde bilgi verdi.
Törende, MESOB Başkanı Keskin tarafından öğrencilere tek tek kitap ve kırtasiye malzemeleri teslim edildi. Keskin, her öğrenciye hediyesini verirken, başarı için de öğrencilerden söz aldı.
(BK-SO-Y)

15.01.2013 17:00:43 TSI

Editör: Wan Haber