Haber: Adil HARMANCI Oktay CANDEMİR
 
Kurban bayramına sayılı günler kala işlerin durgun geçmesi esnafı kara kara düşündürüyor. Durgunluğu alım gücüne bağlayan Naif Özlü isimli esnaf, 2013´ün diğer yıllara nazaran daha sıkıntılı geçtiğini söyledi. Kurban bayramına 1 hafta kala esnaf gereken hazırlıklarını yaptı. Giyim, şeker, kolonya ve yiyecek gibi eşyasını vitrine çıkaran esnaf, gelecek müşteri beklentisi içine girdi. Ancak, esnafın hazırlıklarına karşın piyasa oldukça durgun. Büyük Halk Pazarı esnafından Naif Özlü, durgunluğu, özellikle sınır ticaretinin ve hayvan ticaretinin yasaklanmasıyla başlayan alım gücünden kaynaklandığını söyledi.
 
ALIM GÜCÜ YOK!
İnsanların cebinde parası olmadığı için alışverişin de istenen düzeyde gerçekleşmediğini belirten Özlü, şöyle dedi:
"Sınır ticareti yapılmıyor, hayvancılık yapılmıyor, mazot yasak, sigara yasak, iş güç desen yok. Buralar kaçakçılıkla ayakta duruyor. Tabi ki insanlar elinde bir şey varsa da temkinli davranacak. 2011-2012 aslında daha iyiydi. 2013 çok kötü geçti. Ciddi bir durgunluk var."
 
BAYRAMA YAKIN CANLANIR
Hacı Ekrem İşbilir isimli esnaf da, bayrama kısa bir süre kala bir canlanmanın olacağını belirterek, "O da insanlar daha çok kışlık giyecek alacak. Kimsenin cebinde bir şeyi yok ki, mecburen hem bayrama hem kışa hazırlık gibi alışveriş yapacaklar. Tabi bayrama 2-3 gün kala bir canlanma olur. O da sadece kalabalıklardır, yani büyük bir alışveriş olmuyor. Yani esnaf,  ´ben bu bayram iyi kazandım´ diyemiyor. Ayrıca bayram dediğin sevinçli zamanda olur, herkesin tonla sorunu varken, artık bayramlar da eskisi gibi olmuyor" dedi.
 
İŞPORTACI DA KAZANAMIYOR
İşportacılık yapan Mustafa Ceyhan da, mahalle mahalle dolaştığını, ancak istediği satışı yapamadığını söyledi. İşportacı aracı üzerinde şeker, kolonya, lokum, çocuklar için oyuncak taşıdığını belirten Ceyhan, "Özellikle zengin diye düşündüğüm evlerin önüne gelince duruyorum, bağırıyorum, pencereden bakıp sonra geri çekiliyorlar. Tabi yine de satış yapabiliyorum ama çok az. Günlük kazancım bazen 20 TL´yi de bulmuyor. Bayramlarda yine işler az da olsa iyidir, diğer zamanlarda çoğu kez eli boş dönüyorum" diye kaydetti.
 
´KÜÇÜK ESNAF ZOR DURUMDA´
Van´da manavcılık yapan Cumhur Aksoy ise yaklaşan bayram öncesi düşüncelerini şöyle dile getirdi: " Bayram öncesi sebze fiyatları oldukça yüksek. Bayramlarda 1-2 gün iş yapabiliyoruz. Bu da esnafı kurtarmıyor tabi. Van´ın merkezinde açılan devasa süper marketler var. Her markette manav reyonları var. Ortada büyük bir haksız rekabet olgusu yaşanıyor. Bayrama 1 hafta kadar bir zaman var ama açıkçası ben çok umutlu değilim. Kış mevsimi de yaklaştı şimdi. Vatandaş kömüre mi, sebzeye mi para vereyim şeklinde kara kara düşünüyor. Alım gücü oldukça düşük. Süpermarketler almış başını gidiyor ve küçük esnaf oldukça mağdur durumda."
 
´ESNAFIN DEPREMİ YENİ BAŞLADI´
Giyim Mağazası sahibi Vahdettin Çalan da bayramdan pek umutlu olmadığını belirterek, "2 yıldır depremden ötürü iş yapamıyoruz. Esnafın depremi yeni başladı. Vatandaşın da alım gücü düşük. Depremin izleri hala silinmiş değil ve deprem il ekonomisine ağır bir darbe vurdu. Geçen Ramazan bayramında işler oldukça durgundu, umarım bu bayram iyi geçer ama açıkçası çok umutlu değilim." dedi.
 
´SON 30 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMLERİNİ YAŞIYORUZ´
30 yıldır bakkal dükkanı işleten Bedrettin Eryiğit ise, 30 yılın en kötü dönemlerini yaşadığını kaydetti. Bayram satışlarından umutlu olmadığını ifade eden Eryiğit, "Mağduriyetimiz had safhada. Büyük marketler ve AVM´ler bizim gibi küçük esnafı bitirdi. Bayramda yine onlar kazanacak. Bayram gelmiş benim neyime. Eskiden bayramlarda kazanıyorduk ama şimdi değil. Birgüne birgün bir tane STÖ yetkilisi gelip de biz esnafı ziyaret etmiş değil. Bizim sorunlarımızı dinleyen bile yok. Küçük esnaf kendi kaderiyle başbaşa bırakılmış durumda. Böyle giderse 1-2 yıl içinde kepenk kapatacam." diye konuştu. 
Prestij
Editör: Wan Haber