Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Öğütür, borsalarına ürün gelişinin devam ettiğini belirterek, günlük ortalama 200-300 ton hububat alım-satımı yaptıklarını bildirdi.
'İyi ürün iyi fiyat' mantığı ile çalıştıklarını aktaran Öğütür, "Borsamıza gelen ürünlerin laboratuarımızda satış öncesi analizlerinin yapılarak satışa sunulması alıcı ve satıcı pozisyonundaki tarafların her zaman için menfaatinedir. Laboratuar vasıtasıyla kalite ile ilgili veriler ön plana çıkarılarak 'iyi ürün iyi fiyat' mantığı ile çiftçilerimiz bilinçlendirilmekte ve kaliteye yönlendirilmekte, ülkedeki kalitesiz buğday sorununa karşı bir nebze olsun katkı yapılmaya çalışılmaktadır. Aracı ve imalatçı pozisyonundaki taraflar içinde ürünü, sınıfının ve derecesinin belirlenmesi nedeniyle doğru depolama ve doğru paçal yapabilme imkanı bulunduğundan, kaliteli üretim gerçekleşmektedir" dedi.
2011 yılına göre 2012 yılında hububat rekoltesinde düşüş olduğun,u fakat protein kalitesinde artış olduğunu anlatan Öğütür şöyle konuştu:
"Borsamızın merkez şubesi ile ilçelerdeki irtibat bürolarında bereketli geçen 2011 yılı harman sezonunun ardından tamamı müstahsilden olmak üzere 461 bin ton buğday, 143 bin 500 ton arpa, 6 bin 86 ton çavdar, bin 365 ton yulaf işlem görmüştür. 2012 harman sezonu önceden tahmin edildiği gibi gerek ekim alanlarında bir miktar düşüş olması gerekse uygun olmayan iklim koşulları nedeniyle hububat rekoltesinin bir miktar düşmesine rağmen Protein kalitesinde önemli ölçüde artış gözlenmiştir. 2012 yılı harman sezonundan günümüze kadar, buğday alım satımı yüzde 9,3 oranında azalarak 430 bin ton, arpa alım satımı yüzde 7,3 oranında azalarak 105 bin ton, çavdar alım satımı yüzde 54 azalarak 3 bin 300 ton, yulaf alım satımı yüzde 46 artarak 3 bin ton olarak gerçekleşmiştir."
Öğütür, ürün güvenliği konusunda da çalışmalarının sürdüğünü aktararak, buğdayların genetik modifikasyona uğrayıp uğramadığını tespit etmek için 3 çeşit buğdayın Eskişehir'in en az 15 bölgesinden numuneler toplanarak TÜBİTAK'ın bünyesindeki laboratuara gönderildiğini ve alınan sonuçların olumlu çıktığını kaydetti.
(KÇ-MŞ)

26.01.2013 14:10:08 TSI

Editör: Wan Haber