AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Menderes Türel, Eskişehir Büyükşehir Belediyesine düzenlenen yolsuzluk operasyonuyla ilgili yapılan incelemenin daha başlamadan bir komplo senaryosuna dayandırılmaya çalışılmasının Türk siyaseti bakımından büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Menderes Türel, incelemeye muhatap olanların, bu incelemeyi yapanlara teşekkür etmesi gerektiğini belirterek "Eğer bir yolsuzluk yoksa, bu inceleme, oradaki arkadaşlarımızın aklanmasına sebep olacaktır" dedi.
Bugün Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde, Cemiyet Başkanı Mevlüt Yeni ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret ederek basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Antalya Milletvekili Menderes Türel, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Dün gece yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının evlerine yapılan baskınla ilgili bir soruya cevap veren Menderes Türel, Türkiye'de yapılan operasyonların, yapılan incelemelerin bir komplo teorisine dayandırılarak daha işin başında aklanmaya çalışıldığını iddia ederek "Belki de bunların sonucunda çok ciddi bazı sonuçlar ortaya çıkacak bunu bizim işin başında bilmemiz mümkün değil. Çünkü adli merciler tarafından takip edilmektedir. Ama biz eğer yapılan her operasyonu, yapılan her incelemeyi bir komplo senaryosuyla aklamaya çalışırsak bu Türk siyaseti adına büyük bir tehlikedir çünkü meseleyi şuna taşırız, ben nasıl olsa muhalefet belediyeyim, oh, istediğim gibi her türlü yolsuzluğu usulsüzlüğü yapayım yarın böyle bir operasyon olduğunda zaten halk kahramanı olacağım onun için yapmadığım yanlış kalmasın, yanlışlar benim yanıma kar olsun . Böyle bir komplo senaryosunu nasılsa benim Genel Başkanım bu bir komplodur senaryosuyla beni aklamak suretiyle yaptığım yanlışların kimse farkında olmayacaktır noktasında bizi Türk siyaseti hakkında tehlikeli bir noktaya götürebilir"

YARGININ BİRİLERİNİN ARKA BAHÇESİ OLDUĞU ZAMANLARDA AKLANDIM
Her yerde her türlü incelemenin yapılması gerektiğini bunun sonuçlarına bakılmasının lazım olduğunu söyleyen Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: " Hepimiz insanız hepimiz yanlış yapabiliriz ama bu incelemeleri sanki bir komploymuş gibi medya olarak gündeme taşırsak Türk siyaseti adına çok tehlikeli bir noktaya meseleyi götürmüş oluruz. Bu yolsuzlukların usulsüzlüklerin teşvik edilmesi demektir, onların önünün açılması demektir benimle de ilgili birçok suç duyurusunda bulunuldu, şereftir dedim hatta kendim teşvik ettim, görev devir teslim töreninde şimdi bütün bilgi belgeler elinizde bana bir sürü iftira attınız, hadi gelin o bilgi belgelerle hakkımda ne istiyorsanız her türlü suç duyurusunda bulunun ve bunların hepsini birlikte verelim dedim. Açılmış bütün davalar takipsizlikle sonuçlandı. Türkiye'de hakkında soruşturma izni verilmeyen dava açılmayan tek belediye başkanı belki de benim."
Hakkında açılan davaların hesabını bağımsız yargıda verdiğini belirten Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağımsız yargı derken 2009 yılındaki bağımsız yargıdan bahsediyorum ne kadar bağımsızsa, yani birilerinin arka bahçesi olan yargıdan bahsediyorum. Bugündür esas bağımsız yargı. O günkü birilerinin arka bahçesi olan yargıda bile yine dilim bağımlı demeye varmıyor onun için bağımsız diyorum gittik aklandık ve hakkımızda dava dahi açılmaya gerek görülmedi. Onun için kimse bu incelemelerden rahatsız olmasın, bu haksız ithamlar da olabilir bunları en iyi ben bilirim ama o bizim için bir aklanma vesilesidir."
Eskişehir Belediyesi ile ilgili bir yanlış varsa elbette ortaya çıkarılması gerektiğini anlatan Türel, şunları söyledi: "Yoksa o arkadaşlarımızın aklanmasına vesile olacaktır. Oradaki muhatapları benim gibi şu an yapılan incelemeye teşekkür etmeliler."

İNCELEME İZNİ VERİLEN 3391 BELEDİYENİN 1535'İ AK PARTİLİ BELEDİYELER
Menderes Türel, 29 Mart 2009 ve 1 Ekim 2012 tarihleri arasında Türkiye'de 3391 belediyeye ön inceleme izni verildiğini bunlardan 1535 tanesinin AK Partili, 1026 tanesinin CHP'li, 415 tanesinin MHP'li, 156 tanesinin BDP'li belediyeler olduğunu geriye kalan 257'sini diğer partilere mensup belediyelerin oluşturduğunu söyledi.
Menderes Türel, AK Partili belediyelerin en çok soruşturma izni verilen belediyeler olmasının övünç meselesi olamayacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Ama bu rakamlar dahi burada hükümetin en ufak bir ayrım gözetmediğinin en önemli göstergesidir. Bütün bunlar AK Parti'nin kim yanlış yaparsa yapsın her zaman hesabının soracağını göstermektedir. Onun için AK Partiyle ilgili yapılan soruşturmalar davalar medyamızın gündemine gelmiyor ama bir bakıyorsunuz muhalefet belediyeyle ilgili olunca medyada inanılmaz derecede farklı bir şekilde yer alıyor bunun takdirini gazetelerin okuyucuları yapacaktır."
Türel, gazetecilerden yapılan operasyonları itibarsızlaştırarak yanlış yapanın yanına kar kalmaması için bir teşvik unsuru olmasını kabul edemediğini ve medyanın bu hatadan dönmesinin en büyük arzusu olduğunu söyledi. Türel, temennisinin yapılan operasyonlarda bunların muhataplarının sıkıntı yaşamadan kendilerini aklayabilmeleri olduğunu ancak yanlış yapanın yanına da bunu kar bırakmamanın da devletin asli sorumluluğu olduğunu sözlerine ekledi.

KOMUTAN SIKINTISI
Türel'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, komuta kademesinde komutan kalmadığına ilişkin yaptığı açıklama hatırlatıldı. Menderes Türel de, Başbakan'ın bu konuda gerekli açıklamayı yaptığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda yargının hızlı bir şekilde işlemesi hepimizin en büyük arzusudur. TBMM'nin çatısı altında 3. yargı paketi çıktı, 4'ncüsü yolda. Geç kalmış kararın gecikmiş olması sebebiyle her zaman tartışılabilir olduğunu ifade ediyoruz, bu yüzden sayın Başbakan bunun altını çizmeye çalıştı. Biz sadece ordu mensuplarıyla ilgili değil her konuda her alanda yargının hızlı davranmasını karar çıkmasını bekleriz. Kuvvetler ayrılığı prensibine göre biz kanaatlerimizi paylaşırız ama bu konuda bir adım atabilmek yargının işine karışmak adına tehlikeli bir süreçtir ki bu bizim tercihimiz olamaz, erken atama yüksek askeri şuranın kendi içinde değerlendireceği bir husustur."
(CE-HO-Y)

28.01.2013 16:23:05 TSI

Editör: Wan Haber