Türkiye'de yeni yılla birlikte hayata geçen uygulama ile konut fiyatlarındaki KDV oranının arsanın vergi değerine göre hesaplanacağı bildirildi.
Realty World Aydın Temsilcisi CveS Gayrimenkul ortaklarından Cavit Eskici, yeni yılla birlikte konutlarda KDV oranlarının yüzde 1 oranından yüzde 18'e çıktığını söyledi. Eskici, bu oranın her yer için geçerli olmadığını, mahalle mahalle semt semt bulvar ve anayol üzeri ile arka sokağı arasında değiştiğini ifade etti.
KDV oranında artışın sebebinin devletin bütçe açığını vergilerden kapatmak istemesinden kaynaklandığına işaret eden Cavit Eskici, "Yeni yılla birlikte konutta KDV oranının yüzde 18'e çıkarak artış olduğu, alıcıların bu artıştan olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Sadece inşaat sektöründe değil çoğu sektörde üretimin fazla olduğu yerde devlet bütçe açığını kapatmak için vergileri arttırdı. Konutta KDV oranının artışı inşaat maliyetini büyük oranda etkileyecek. Yüzde 18 demek büyük bir rakam 100 bin lira da 18 bin lira gibi bir fark yapar. Bu inşaat maliyetlerini arttıracak" dedi.
Bu artışın satıcılar açısından olumlu bir şey olmadığını belirten Cavit Eskici "Satıcı ödediği KDV kadarını vatandaşa daire fiyatında yansıtmak zorunda. Vatandaşın verdiği fazla para devletin kasasına giren KDV olacak, vergi olacak. Maliye'nin yeni uygulamasına göre, büyükşehirlerde metrekare fiyatı 500 ile bin TL arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzeri konutlardan yüzde 18 KDV alınacak. Böylece yeni konutlarda 150 metrekarenin altındaki dairelere uygulanan yüzde 1'lik KDV de bir anlamda tarihe karışmış oldu. 150 metrekarenin üzerindeki tüm konutlarda ise KDV oranları değişmedi ve eskisi gibi yüzde 18 olarak uygulanacak. Yeni oranlar 1 Ocak 2013'ten sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsayacak. Metrekare fiyatı yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerinde yapıldığı arsanın vergi değerine göre hesaplanacak" diye konuştu.
Aydın'da yüzde 18'lik oranının büyükşehir olduktan sonra uygulanacağını belirten Eskici; şunları söyledi: "Hangi mahalleleri etkilediğinin şu an netleşmedi. Bazı bölgelerde yüzde 1, bazılarında yüzde 8 veya yüzde 18 olacak. Şu anda Aydın için net bir şey yok. Önümüzdeki günlerde düzenleme yapılacağını umut ediyoruz"
(MB-İK)

18.01.2013 13:56:57 TSI

Editör: Wan Haber