İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi'nin güneyinde bulunan eski Van şehrinde yürütülen kazı çalışmalarında, sokakların ortaya çıkarılmasının ardından yerleşim mekanları jeoradarla tespit ediliyor.


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında eski Van şehrinin ortaya çıkarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yapılan kazı çalışmaları; İstanbul Üniversitesi, Van Valiliği ve Aygaz Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Birinci Dünya savaşında Rus işgali sırasında Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan ve yerle bir olan eski Van şehrinde sokakların ortaya çıkarılmasının ardından, yerleşim mekanları jeoradarla tespit ediliyor.


İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fetih Ahmet Yüksel, burada eski Van şehrinde jeoradarla yer altını görüntülemeye çalıştıklarını söyledi. Burada Tuşba adıyla tanınan Urartulardan kalma bir tarihi dokunun olduğunu ifade eden Yüksel, “Bu doku daha sonra Osmanlılar tarafından da kullanılmış ve 1914’e kadar da hayatını sürdürmüş. 1914’ten sonra burası harabe durumuna gelmiştir. Burada yapı temellerini, sokak, cadde geçişlerini ve binaların belirlemeye yönelik yer altı görüntülemeleri yapıyoruz. Çalıştığımız sistem jeofizikte son zamanların en modern şekilde kullanılan yer radarı. Böylece biz yer altının görüntülerini alarak arkeologların kısa zamanda daha ekonomik olarak kazılarını sürdürmelerine, planlamalarına yardımcı oluyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber