Eski Türkiye NATO Daimi Temsilcisi ve CHP eski Milletvekili Onur Öymen, "Milli bir patriot sistemimizin olması lazım. Bunun maliyeti çok fazla değil. Biz şu an bir patriot füze savunma sistemi kursak, bizim bir aylık ihracatımızın dörtte biri büyüklüğündedir. Bu olmayacak iş değil" dedi.
Antalya'nın Serik ilçesi Belek beldesinde devam eden 19'uncu Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nı değerlendiren Onur Öymen, patriot füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye yerleştirilmesiyle birlikte angajman kuralları açısından bölgede bir çift başlılık ortaya çıkacağını söyledi. Angajman kurallarının hangi halde silah kullanılacağını belirlediğini belirten Öymen, Türkiye'nin jet uçağının düşürülmesinden sonra angajman kurallarını değiştirdiğini ilan ederek, sınırı geçmese bile sınıra yaklaşan Suriye uçaklarını vuracağını açıkladığını kaydetti.
Şimdi aynı bölge için Patriot füze savunma sistemi geldiğini ifade eden Öymen, şöyle konuştu: "NATO da diyor ki 'Biz Suriye'nin kuzeyinin savunması için, orada bir uçuşa yasak bölge tesisi için kullanmayacağız' Yani, bizim angajman kurallarımız 'Suriye'nin içinde de vurabiliriz' derken NATO, 'Sınırı geçmeyenleri vurmayız' diyor. Aynı bölge için iki tane angajman kuralı olacak şey değil. Bunun mutlaka uyumlaştırılması lazım"
Onur Öymen, sorunun bir başka boyutunda ise Türkiye'nin savunma silahı eksikliğinin yattığını söyledi. Türkiye'nin milli füze savunma sisteminin bulunmadığını, bunu yılarca Meclis çatısı altında dile getirdiklerini belirten Öymen, sözlerine şöyle devam etti:"Milli bir Patriot sistemimizin olması lazım. Bunun maliyeti çok fazla değil. Biz şu anda bir patriot füze savunma sistemi kursak, bizim bir aylık ihracatımızın dörtte biri büyüklüğündedir. Bu olmayacak iş değil. Mevcut durum itibariyle füze savunma sisteminin tetiğinin Türkiye'nin elinde olmadığını, Türkiye'ye kurulacak patriotların ne zaman ateşleneceğine NATO komutanlarının karar vereceği belirtiliyor. Fakat bir İsrailİran çatışması çıktığı zaman İran'dan gelecek füzelere karşı bunları kullanmayacak mısınız? Bunun bir güvencesi var mı? Kullanmamak doğru mu yanlış mı o ayrı bir konu ama kullanmayacağınızın bir garantisi var mı? Kürecik'teki radara yönelik bir İran füze saldırısı olsa buna karşı kullanılmayacak mı? İranİsrail çatışması halinde İsrail'in İran'a yönelik saldırı da kullanılmayacak mı? Bunların açıklığa kavuşturulması lazım."

TERÖR 5'İNCİ MADDE KAPSAMINA ALINMALI
Onur Öymen, NATO tarihinde bir kez 5'inci madde kararı uygulandığını onun da bir terör saldırısı sonrasında olduğunu kaydetti. Irak topraklarında Türkiye'ye yönelik terör saldırıları olduğunu belirten Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Irak hükümeti bunları engellemiyor. Kuzey Irak'taki yerel yönetim engellemiyor ama şimdiye kadar ne NATO'dan ne de bir NATO ülkesinden bunun için Irak hükümetini kınayan bir açıklama görmedik, okumadık. Bırakın yardımı en azından siyaseten Irak'ın topraklarından terör örgütünü tasfiye etmesini söyleyen bir karar çıkmadı"
Bunun bir tek anlamının olduğunu bunun da terörü himaye etmek anlamına geldiğini savunan Öymen, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin Irak'a yönelik eleştirileri var. Fakat bu eleştirilerin başında topraklarından PKK'yı tasfiye etmemesi lazımdı. Bunu yapmadığımız sürece de şehit vermeye devam ediyoruz. 10 yıl öncesine nazaran yılda 20 misli şehit veriyoruz. Bunlar savunulacak işler değildir"
Onur Öymen, söz konusu eleştiri ve değerlendirmelerini konferansta dile getirirken Öymen'i eski mevkidaşı Türkiye NATO Daimi Temsilcisi Haydar Berk yanıtladı. Büyükelçi Berk, füze savunma sisteminin Türkiye'de kurulacak olmasıyla 27 NATO üyesi ülkenin Türkiye'nin desteğinin açık şekilde ortaya konduğunu belirterek, "Türkiye'ye saldırmayı amaçlayan, niyetlenen kimse şimdi iki kere düşünmesi gerekiyor" dedi.
(SÇ-HO-Y)

14.12.2012 15:36:05 TSI

Editör: Wan Haber