1990’lı yıllarda bir öğrencisinin fikri ile yola çıkan Tütüncü, geliştirdikleri proje ile normal toplardan ortalama 100 kat daha küçük ancak neredeyse normal top kadar ses çıkarabilen bir top geliştirdi.

Elde taşınabilen ‘Ramazan topunun’ iftar saatlerinde Tarihi Van Kalesi’nde patlatılması hedefleniyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tütüncü, Ramazan topunun bir Osmanlı geleneği olduğunu hatırlatarak, bunun zamanla yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Tütüncü, “Ramazan topu fikri 1990’lı yıllarda bir öğrencimizden geldi. O zaman minyatür bir top yaptık. Daha sonra okul teknisyenimizle birlikte bunun denemesini yaptık. Topumuz çok küçük olmasına rağmen neredeyse elimizdeki top kadar ses çıkarttı. Geçtiğimiz sene ise eski Ramazanların da özlemi ile bu topun biraz daha büyüğünü geliştirdik. Elimizdeki toplumuza barut doldurduğumuzda, eski klasik Ramazan topundan çıkan sese neredeyse eşdeğer bir ses çıkarıyor” dedi.

“Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinde kullandığı toplardan esinlendik”

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde kullandığı toplardan esinlenerek, ‘Ramazan Topu’ ürettiklerini belirten Tütüncü, “Ramazan Topu’ projemizde klasik toplardan esinlendik. Atamız Fatih Sultan Mehmet de İstanbul’u fethederken, bu klasik boru şeklindeki topları geliştirmiş ve Bizans kalelerini o şekilde yıkmış. Bizlerin geliştirdiği top da yapısal olarak ona benzemektedir” şeklinde konuştu.

“Ramazan topu geleneğini yaşatmak istiyoruz”

Ramazan topu geleneğini yeniden yaşatmayı hedeflediklerini anlatan Makine Teknolojileri Atölye Şefi Şükrü Tütüncü, şunları kaydetti:
“Eski Ramazanlarda ezanla birlikte top atılırdı. Ben Bitlisliyim. Halen Bitlis kalesinden iftar topu atılıyor. Eskiden bütün şehirlerde bu gelenek vardı. Zamanla bu kaybolmaya yüz tuttu. Bizler de bu projemizle iftar vaktinde İftar Topu patlatmasını sağlayarak bu geleneği tekrar yaşatmak istiyoruz. bununla birlikte Van’ımızda bir nostaljik Ramazan topu oluşturmuş olacağız.”

“Normal toplar kadar ses çıkarıyor”

Ellerinde bulunan topun Tarihi Van Kalesinde patlatılması durumunda kentin büyük bir bölümünde ses duyulacağını anlatan Tütüncü, “Bu topu Van Kalesi’ne götürüp patlatırsak o muhitte hatta kentin diğer ucunda bulunan Şerefiye Mahallemizde bile duyulabilecek bir patlama sesi çıkar. Normal toplara eşdeğer bir ses elde edebiliyoruz” diye konuştu. (iha)

Editör: Wan Haber