Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, terörle mücadele ile çözüm sürecinin birbirini destekleyen kavramlar olduğunu belirterek, “Hukuk ve kardeşlik tam anlamıyla tesis edilene kadar çözüm süreci devam edecek. Ama öte yandan kamu düzeni tam anlamıyla tesis edilene kadar da terörle mücadele devam edecek” dedi.

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından Van'daki bir otelde düzenlenen ‘Van ile Bölgenin, Ekonomisi, Yatırımları ve Geleceği’ konulu toplantının açılış konuşmasını yapan eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, HDP’ye tepki gösterdi. Çözüm sürecinin ihanete uğradığını belirten Atalay, “HDP’nin şiddet ile arasına mesafe koyması gerekir. Biz milli irade için varız. Sandıktan ne çıkarsa çıksın, kabulümüzdür başımız üstüne ama şiddet bulaşmayacak, baskı olmayacak,kimse korkutulmayacak kimse tehdit edilmeyecek. Şiddet ile siyaset bir arada olmayacak. Her sandığımıza öyle bir sahip çıkacağız ki Allah’ın izniyle AK parti için atılan her oy AK Parti için verilmiş olacak. Ne kadar oy alırsa alsın yeter ki özgür iradesiyle vatandaş kime, hangi partiye oy veriyorsa ona saygı duyacağız. Siyaset her şey konuşulur, en konuşulmaz konular bile konuşulsun yeter ki şiddet olmasın. Tek bir sınır vardır. Dünyanın bütün demokratik ülkelerinde şiddet ile siyaset bir araya geldiğinde o siyaset değildir. O siyasete sırtını dayamaktadır. Böyle siyaset olmaz. Biz her şeyin konuşulmasını isteriz ama şiddet olmasın. Şiddetin tümüne karşıyız ama kimsenin ortayı böyle karıştırmasına da izin vermeyiz” dedi.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, sözlerine Van’ın ne kadar kadim bir şehir olduğunu belirterek başladı. Türkiye’nin en büyük zenginlik kaynağının genç nüfusu olduğunu ifade eden Babacan, büyümenin sebebinin de genç nüfus olduğuna değindi. Türkiye’nin şuanda oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlatan Babacan, “Teröre karşı uluslararası bir mücadele gerekiyor. Bir ülkenin tek başına mücadele etmesi zor. Dünyanın her yerinde askerlerimiz var. Eğer terörse şiddetse diyoruz biz karşıyız. Ne olursa olsun şimdi bu duruşu herkesimden bekliyoruz. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın çok emek verdiği çözüm süreci gerçekten ülkemizin son yıllarda en önemli başarılarından bir tanesi. Gerçekten bu ısrarla inatla devam edecek bir süreç. Şunu ben açıkça ifade etmek istiyorum. Hukuk ve kardeşlik tam anlamıyla tesis edilene kadar çözüm süreci devam edecek. Ama öte yandan kamu düzeni tam anlamıyla tesis edilene kadar da terörle mücadele devam edecek. Terörle mücadele ve çözüm süreci birbirini dışlayan, birbiri ile çelişen kavramlar değil. Birinde kardeşlik diyoruz, hukuk diyoruz, birlik ve beraberlik diyoruz. Diğerinde de bunu bozmaya çalışan kim varsa onunla mücadele ediyoruz. Aslında kavramlar birbirini bütünleştiren, birbirini destekleyen kavramlardır. Çözüm süreci nedir aslında işin özü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bütün herkesin temel hak ve özgürlüklerden insan olmanın gereği olan temel haklardan dolayısıyla yararlanmamız. Aynı zamanda etnik kökeni ne olursa olsun inancı ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin devlet tarafından aynı samimiyetle kucaklanması. Çözüm süreci budur. Bunu gerçekleştirdiğiniz zaman bunun hedeflerine ulaştığınız zaman zaten yakın tarihimiz olan hataları sıkıntıları da telefi etmiş oluruz. Doğru devletin zaman zaman içine düştüğü hataları olmuş, zulüm olmuş, haksızlıklar olmuş ama olanların telafisi ve bunların bir daha olmaması için çok ciddi bir çaba var. AK Parti hükümetinin 2002 yılında ortaya koyduğu çok ciddi çalışmaları var. Eksikler olur, hatalar olur, belki göremediğimiz gerçekler olabilir ama bunu hep beraber yapacağız. Hep beraber mücadele vereceğiz. Neyin mücadelesini vereceğiz. Hak hukuk özgürlük mücadelesini inşallah hep birlikte vereceğiz. Bütün bunlar istikrarımız için çok önemli. Bazı ülkelerde bakıyorsunuz istikrar gücünü baskıdan alıyor. Zulümden alıyor istikrar yasaklarla sağlanmaya çalışıyor. Biz bunlara karşıyız. İstikrarın kaynağı demokrasi olmalıdır, hukuk olmalıdır, istikrarın kaynağı özgürlükler olması gerektiğini savunuyoruz ve sırtını yasaklara değil sırtını milletine dayayan bir siyasi istikrardan bahsediyoruz. Bunu yaptığınız vakit daha sürdürülebilir bir sistem oluyor. Yasaklara, zulme dayanan istikrar geçici oluyor” ifadelerini kullandı.

Ali Babacan’ın konuşmalarını Van özeline de değinerek sürdürmesinin ardından toplantı basına kapalı devam etti. Toplantıya, partililer, sivil toplum örgütlerinin temsilcisi ve iş adamları katıldı. 

Editör: Wan Haber