Kastamonu’nun İnönü Mahallesi'nde ikamet eden Hatice Dalkavuk, 2007 yılında yakalandığı kansızlık hastalığıyla mücadele etmeye başladı. 2 yıl bu tedavisini sürdüren Hatice Dalkavuk, 2009 yılında Ramazan Bayramının 2’nci günü beyin kanaması geçirerek felç oldu. Konuşma ve yürüme kabiliyetini kaybeden üç çocuk annesi Hatice Dalkavuk, Ankara’da beyin kanaması nedeniyle 9 defa ameliyat olarak hayata tutundu. Hastanedeki tedavisinin ardından evine gelen Hatice Dalkavuk, 7 yıldır yatağa bağlı olarak yaşamaya başladı.

“YAŞAMAZ, ÖLÜR DEDİLER AMA KONUŞMAYA VE YÜRÜMEYE BAŞLADIM”
2009 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu yatağa bağlı hale geldiğini söyleyen Hatice Dalkavuk (55), “2009 yılında beyin ameliyatı geçirdim. Ankara Numune Hastanesinde 9 defa ameliyat oldum. Boynumdan aşağısı felç oldu, hiçbir yerim tutmuyordu, parmaklarım kımıldamıyordu, hiçbir yerimi hareket ettiremiyordum, konuşamıyordum. Fakat Ali Baba’nın merhemi sayesinde hareket etmeye başladım. Konuşamıyordum, konuşmam da açıldı. Ben, 6 yıldır yatağa bağlı olarak yatıyordum” dedi.
“Benim için kalkmaz, ölür dediler, umut yok dediler, yaşamaz dediler” diyen Hatice Dalkavuk, “Ama ben, hiç umudumu kaybetmedim, Allah’ıma şükrettim, yaşamaya devam ediyorum. Allah’ıma yüz bin kere şükürler olsun harekette yapabiliyorum, şimdi iyiyim, yaşantıma da devam edebiliyorum” diye konuştu.


“EŞİM YENİDEN HAYATA DÖNDÜ”
Eşinin 2007 yılında Sistemik Lupus (SLE) hastalığına yakalandığını belirten Murat Dalkavuk (58), “Tedaviye 2 yıl devam ettik. Ankara’da kansızlık tedavisine devam ederken bu seferde eşim, beyin kanaması geçirdi. Beyin kanaması sebebiyle bizi, Ankara Numune Hastanesine sevk ettiler. Beyin kanamasından 7 gün sonra eşim ameliyata alındı. Eşim, 6 kere beyinden operasyon geçirdi. 7’nci operasyonda eşime şant takıldı. Şu anda eşimin beyninde hidrosefali (beyinde su toplaması) var” şeklinde konuştu.

Eşinin yürüyemediğini, konuşamadığını ve hareket edemediğini ifade eden Murat Dalkavuk, “Eşim, hareket sağlayabilmesi için bir sürü masaj aletleri veya krem kullandık. Bunların hiçbirinden sonuç elde edemedik. En sonunda çaresiz bir şekilde internette gezinirken ‘Ali Baba’ diye bir kremi gördüm. Bu kremin Karabük’ün Safranbolu ilçesinde satıldığını öğrendik ve buraya ulaşıp, durumumuzu anlattık. Ona göre, bize gelen kremle eşime masaj yapmaya başladım. Yaklaşık kremi bir yıl kullandıktan sonra sol tarafı felç olan eşimin, çalışmayan bacakları, kolları hafif bir şekilde hareket etmeye başladı. Bir süre sonra eşimin bacakları ve kolları normal bir şekilde çalışır hale geldi” ifadelerini kullandı.


KULLANDIKLARI KREM ŞAŞIRTTI
Eşinin sol bacak ve sol kolunun hiç çalışmadığını ve buralarda hissin hiç olmadığını aktaran Murat Dalkavuk, şöyle konuştu: “Kremi kullandığımız zaman önce eşim, sancı hissetti. Sancı ile birlikte vücutta bir gevşeme, bir hareketlilik olmaya başladı. Daha sonra eşim, kendi kendisine bacağını, kolunu uzatıp çekmeye başladı. Eşimin sadece şuanda tek sorunu dirsekte bulunuyor. Bu yüzden krem tedavisine devam ediyoruz”

Fizik tedavisi için hastaneye eşinin alınmadığını belirten Murat Dalkavuk, şunları söyledi: “Uykuya meyilli, karından mama ile besleniyor, makine sorunu falan vardı bu yüzden hastaneye kabul edilmedi. Bize, eve kadar gelip ne yapmamız gerekeni evde gösterdiler. Biz de onların gösterdiği hareketleri krem yardımıyla yaptıra yaptıra şu anki duruma kadar geldik”


“AYAĞA KALKAMAZ DENİLEN EŞİM, YÜRÜMEYE BAŞLADI”
Eşinin felç olduktan sonra yaklaşık 3 yıl çeşitli krem ve fizik tedavileri uyguladıklarını anlatan Murat Dalkavuk, şunları kaydetti: “Eşime, yaklaşık 3 yıldır fizik ve diğer kremlerle tedavi uyguladık. Hiçbir sonuç alamadık. Kremle ise bir yıldır tedavi uygulamaya başladık. Eşimin hiç konuşması falan yoktu, günde iki sefer krem ile masaj yaparken eşim aniden konuşmaya başladı. Doktorlara tedaviye gittiğimiz zaman soruyorduk, ‘hocam, eşim ayağa kalkabilecek mi?’ diyorduk. Bana verdikleri cevap, bu hasta ancak bu kadar düzelebilir, bundan ilerisi yok diyorlardı. Ayağa kalkma ümidi yok, konuma ümidi yok diyorlardı. Ama Allah’ın sayesinde hastamız, ağır ağır yürümeye başladı”

“ŞU ANDA EŞİMİN BEYNİNDE SU TOPLANMASI VAR”
Felçli eşinin konuşmasının ve yürümesinin düzelmesinin ardından hidrosefali (beynin su toplaması) tedavisine de başlayacaklarını ifade eden Murat Dalkavuk, şöyle devam etti:

“Daha öncesinden eşimin beyninden şant alınmıştı. Beyne şant takamadıkları için şu anda bu hastalık, eşimin konuşmasına, yemesine ve içmesine engel oluyor. Şant takılmadığı sürece yeme ve içme sorunumuz devam edecek. Şu anda mama ile besleniyor.” 

Editör: Wan Haber