Suriye'nin Golan bölgesinde yaşayan Olfriç ailesi, Esed'in 2 yıldır devam eden zulmünden kurtulmak için Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Hacıkara köyüne sığındı. Eşi, gelini, bir oğlu ve 1,5 yaşındaki torunuyla birlikte İnegöl'e gelen İsmet Olfriç, Türkiye'de oldukları için mutlu olduklarını söyledi.
Suriye'de 2 yıldır süren iç savaşta binlerce insan hayatını kaybederken, yüz binlercesi de ülkeyi terk etti. Farklı ülkelere göç eden Suriyeli ailelerden biri de, İnegöl'e bağlı Hacıkara köyüne sığındı. Hacıkara köyünde Musa Kumsar'ın evinde yaşayan Suriyeli aileye köy muhtarı Kemalettin Kayıhan geçici vatandaşlık numarası almak için resmi işlemleri sürdürürken, mülteci aile ise savaştan uzak yaşamaktan gayet memnun.
Suriyeli Çerkez kökenli Olfriç ailesinin oğlu Muhammed Olfriç vasıtasıyla İnegöl'e gelen aile, savaşın bitmesini bekliyor. 62 yaşındaki İsmet Olfriç, İnegöl ve Türkiye'nin çok huzurlu ve güzel olduğunu söyledi.
Eşi Nadiye Olfriç (60), oğlu Libers (30), gelini Sursen Voti (23) ve bir buçuk yaşındaki torunu Meryame ile Hacıkara köyünde huzurlu hayatla tanıştıklarını belirten İsmet Olfriç, kendilerini misafir eden aileye ve Hacıkara köyü sakinlerine teşekkür etti. Ailenin neşe kaynağı olan küçük Meryame'yi korumak için Suriye'den İnegöl'e geldiklerini ifade eden aile, Meryame'nin yarım yamalak konuşması ve oyunlarıyla neşe buluyor.
Hacıkara muhtarı Kemalettin Kayıhan, Suriye'den turist olarak gelen aileyi Adıge'de eğitim gören Yusuf Kumsar vesilesi ile konuk ettiklerini söyledi. Suriye'li ailenin şu anda köy sakinlerinden Musa Kumsar'ın evinde ikamet ettiğini bildiren Kayıhan. "Suriye'de savaş bitene kadar kalmak maksadıyla geldiler. Devletimizin vereceği yardımla burada kalmak niyetindeler. Oradaki evleri tamamen yıkılmış. Sadece bu ailenin değil, bütün köyleri yerle bir olmuş. Diğer yakınları ve komşuları da farklı ülkelere göç etmişler. Orada yaşadıklarını bizlere anlattılar. Köylerinde mermi düşmeyen ev kalmadığını söylüyorlar. Geçim sıkıntısı çektiklerini anlattılar. Oturacak evleri yokmuş" diye konuştu.
ESED Mİ VURUYOR MUHALİFLER Mİ BELLİ DEĞİL
Suriye'de Esed'in zulmünden kaçarak ailesini de alıp İnegöl'e sığınan İsmet Olfriç ise, yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor:
"Suriye'den önce Lübnan'a geçtik. Oradan da gemiyle Mersin'e geldik. Mersin'den İnegöl'e geldik ve Hacıkara köyüne yerleştik. Suriye'de emekliydim, ayrıca hayvancılık yapıyorduk. Savaşta muhalifler mi, Esed güçleri mi vuruyor belli deği. İki taraftan da zarar gördük. Türkiye'de savaş yok, yaşantı güzel. Yaşanacak memleket Türkiye. Buradaki karşılamadan, ağırlamadan da çok memnunuz" dedi.
Suriye'de hala 2 oğulları ve 1 gelinleri bulunan Olfriç ailesi, oradaki çocuklarının da hayvanlarını satıp sağ salim Türkiye'ye gelmesini bekliyor.
(SB-MŞ)

28.12.2012 11:35:05 TSI

Editör: Wan Haber