Edremit Belediye Eş başkan adayları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan’ın seçim çalışmalarına Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban da katılarak destek veridler.   Eş başkan adayları İpekyolu üzerinde bulunan iki ayrı tekstil fabrikasını ziyaret ederek işcilerle bir araya geldi. Tekstil işçileri tarafından alkışlarla karşılanan Tuğluk ve eş başkanlar tekstil kenti gezerek işcilerle sohbet etti. Ziyaretin ardından Edremit’e bağlı Mülk , Kardeşler Mezrası ziyaret eden heyet  köylerde düzenlenen toplantılara katıldılar.

Köylerde yapılan halk toplantılarında konuşan BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Kürt halkının kendini yoktan var ettiğini ve bunu yaparken de büyük bedeller verdiğini belirtti. Kürdistan coğrafyasının sürekli egemen güçlerce bir sömürge olarak görüldüğünü ve bu sömürgede yaşayan Kürt halkına da sürekli köle muamelesinin yapıldığına vurgu yapan Tuğluk, sistemlerin Kürt coğrafyasın da kendilerine göre oluşturdukları kalıplara Kürt insanını koyarak kendilerine göre şekillendirmek istediklerini söyledi. 30 Mart seçim sürecinin Kürt halkı açısında kendi katliamcılarına cevap vermek için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Tuğluk, bölge halkının buna çok iyi cevap vereceğine inandıklarını söyledi. BDP’li heyet ve beraberindekiler Kurubaş’ta seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi.  

Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Bekir Kaya bölgede yaşanan en büyük hak ihlallerin katliamların AKP hükümeti döneminde yaşandığını belirtti. Cumhuriyet tarihi boyunca her hükümetin mutlaka bir Kürt katliamına imza attığına dikkat çeken Kaya, 30 Mart seçimlerinde bölgede iki parti olarak girdiklerine vurgu yapan Kaya, bir taraf BDP, diğer taraf ise sistemin tüm partilerinin kurum-kuruluşlarının, burada parayla çalıştırdıkları özel savaş ve asimilasyon lobilerinin olduğunu altını çizen Kaya, bölgede ve Van’da devlete rağmen seçimi zaferle bitirecek ve kazanacak olacakların kendileri olacağını söyledi. AKP’nin köyleri gezerek halkı iş sözü, kurumlarda kadro sözü verdiğini belirten Kaya “ AKP Van’da, Van halkının nüfusu kadar halka kadro sözü veriyor. Seçim öncesi AKP her seçimde olduğu gibi yine bu dönemde de maddi metalarla toplu kandırmaya, bu ülkede 5 yılda ancak bir kere kendilerine nasip olabilecek olan oylara göz koyarak satın almaya çalışıyor. Halka gidip işte ‘Eğer Van’ı alırsak başbakan para gönderecek ‘ diyerek halka para vaadiyle gidiyorlar. Eğer ki bir başbakan halkına böyle bir şeyle geliyorsa o zaman o başbakanın hiçbir muteberliği kalmamıştır. Yok eğer AKP’liler doğru söylemiyorlarsa demek ki AKP Van adayı ve yöneticileri başbakana iftira atıyorlar dedi.

Eminpaşa, Süphan mahallelerinde düzenlenen halk toplantılara katılan Van ve Edremit belediye eş başkan adayları coşkuyla karşılandı. Buradaki toplantılarda konuşan Van büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Hatice Çoban, yerel yönetimlerde devreye sokulan eş başkanlık sisteminin dünya siyasi tarihi açısından Kürt hareketi tarafından ortaya konulan en ilerici ve çağdaş bir proje olduğunu söyledi. 5 bin yıllık erkek egemen zihniyetin hiçleştirdiği kadının Kürt hareketince yeniden var edildiğini ve eş başkanlık sisteminin bunun en iyi örneği olduğunu söyledi. Bu temelde BDP olarak tüm belediyeleri inandıkları demokratik, katılımcı, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir ideolojiyle yönettiklerini ve bundan sonra da aynı paradigmayla yöneteceklerinin altını çizen Çoban, Türkiye’de rant, yolsuzluk, usulsüzlük yapanların kurumlarda belediyelerde ideolojinin olmasını istemediklerini belirten Çoban  “ Hiçbir eylem etkinlik, hizmet ideoloji olmadan yapılamaz. Bizim bu kadar acımız varken, bize inandığımız ideoloji uğruna bu kadar büyük acılar çektirilmişken; kimse bizden kendileri gibi belediyeleri yönetmemizi beklemesin “ dedi.

Editör: Wan Haber